kaśka: Proszę o pomoc w zadaniu z fizyki pliisss
Z wysokości h=100m spada kula o masie m=4kg.Z jaką prędkością uderzy w ziemię ,jeżeli
przyjmiemy,że średnia wartość siły oporu powietrza wynosi T=8N.Przyjąć ,że g=10m/s do
kwadratu. bardzo proszę
5 sty 12:12
Bonczi: Średnia siła wypadkowa wynosi Fw = F-T=mxg - T = 4kgx10m/s2 - 8N = 40N - 8N=32N
obliczamy srednia przyspieszenie a = Fw/m = 32N/4kg = 8m/s2
obliczamy czas spadania h = at2/2 stąd t= √2h/a
czyli v = axt = ax√2h/a=√2ha
dalej obliczcie sobie sami
5 sty 16:49
rrrbbb: śnieżka została wyrzucona pionowo w górę siłą o wartości początkowej 5m/s oblicz wysokość
na jaka wzleci zakładając brak oporów powietrza
15 sty 16:31
%3Cpre%3E%3Cb%3Errrbbb%3A%3C%2Fb%3E%20%C5%9Bnie%C5%BCka%20zosta%C5%82a%20wyrzucona%20pionowo%20w%20g%C3%B3r%C4%99%20si%C5%82%C4%85%20o%20warto%C5%9Bci%20pocz%C4%85tkowej%205m%2Fs%20oblicz%20wysoko%C5%9B%C4%87%0A%20na%20jaka%20wzleci%20zak%C5%82adaj%C4%85c%20brak%20opor%C3%B3w%20powietrza%0A%3C%2Fpre%3E
15 sty 16:32