oblicz
Skizzo: Oblicz
a = 4√36 − 16√5 * ( 4 + 2√5) 12
20 paź 22:29
Godzio:
36 − 16√5 = (4 − 2√5)1/2
20 paź 22:46
Skizzo: dlaczego
20 paź 22:50
Grześ: to jest wzór skróconego mnożenia
20 paź 22:51
Godzio:
miało być (4 − 2
√5)
2
po uproszczeniu z
4√ zostanie 1/2
trzeba kombinować

36 − 16
√5 = 4
2 − 2 * 4 * 2
√5 + (2
√5)
2 = (4 − 2
√5)
2
20 paź 22:52
Skizzo: nie do 1/2
20 paź 22:53
Grześ: albo obliczać układ równań
Godzio:
{a
2+b
2=36
{2ab=16
√5
20 paź 22:53
Skizzo: skad mam wiedziec ze powinienem zastosowac taki wzor
20 paź 22:54
Grześ: Intuicja matematyczna
20 paź 22:55
Godzio:
jeśli masz tego typu wyrażenie pod pierwiastkiem to zawsze jest tam wzór skróconego mnożenia
20 paź 22:56
Skizzo: to wiem ale nie wiedziałem ze mozna taki układ rownan ułozyc
20 paź 23:02