monotonicznosc ciagu
monika: sprawdz monotonicznosc ciagu an=2*3n−1.
wiem ze musze odjac an +1 −an, ale jak to liczyc dalej
20 paź 21:57
Grześ: Spróbuj wyłączyć 3n i spojrzeć na otrzymane wyrażenie...
20 paź 22:01
Grześ: Ile będzie wynosić 3
∞
?
20 paź 22:02
monika: 3∞to ∞ tak
20 paź 22:14
Grześ: Tak

, yes yes
20 paź 22:15
monika: 
...czyli ten ciag jest tak wogóle rosnacy

ale to tak mozna bez obliczen podac odpowiedz
20 paź 22:22
Jack:
to niczego nie dowodzi

trzeba policzyć te różnicę.
20 paź 22:24
Grześ: Jasny gwint, że tak powiem, będziesz mieć 3
n , ale n∊N, więc będzie rosnący, zapomnij o tym co
wcześniej napisałem. Nie doczytałem polecenia
20 paź 22:24
monika: no własnie i o to mi własnie chodzi jak policzyc te róznice

. wzór znam ale własnie przez to
ze tam jest ta potega to nie wiem czy moje obliczenia sa prawidłowe
20 paź 22:27
think: 2*3n+1 − 1 − (2*3n − 1) = 2*3n*3 − 1 − 2*3n + 1 = 4*3n
20 paź 22:28
Jack:
przed nawias ją wyciągnij, Grześ Ci napisał. Pamętaj że ab+1=a*ab
20 paź 22:29
Jack:
buu
20 paź 22:29
Grześ: 2*3
n+1−1−2*3
n+1=2*3
n+1−2*3
n=2*3
n(3−1)=4*3
n rosnący, czy nie
20 paź 22:30
monika: tak
20 paź 22:31
Grześ:
20 paź 22:32
monika: dzieki
20 paź 23:02