geometria
STUDENT:
STUDIA proszę o pomoc geometria wykreślna − proste i płaszczyzna
znajdz odległość między prostymi równoległymi
gdzieś w tym zadaniu jest jakiś hjaczyk tylko nie wiem gdzie. Prosze o pomoc
rysunek
Za=Zb
Prosze o szybką pomoc
20 paź 21:54
Krzysiek: Czy "znajdz odległość między prostymi równoległymi" ma jakiś związek z rysunkiem?
20 paź 21:57
STUDENT: tak jęsli jestes studentem to wiesz o co chodzi, jedna prosta przechodzi przez okrąg na tle a
druga poza nim i sa równoległe ( dodam że I rok studiów PW budownictwo)
20 paź 21:59
^^: GL
20 paź 22:03
Krzysiek: II rok fizyki. Chciałbym pomóc, ale naprawdę nie wiem o co chodzi. Oznacz te proste pomiędzy
którymi mamy znaleźć odległość.
20 paź 22:05
STUDENT: czerwona prosta to a" (prim) a niebieska to b"(prim)
20 paź 22:11
iza: tez mam ten przedmiot tez nie wiem o co chodzi
20 paź 22:11
Krzysiek: kiedy one nie są równoległę
20 paź 22:15
iza: no wlasnie nigdy nie beda
20 paź 22:16
^^: Hah m.in dlatego nie poszedlem na budownictwo
20 paź 22:17
Kejt: a potem się dziwią, że mosty się walą
20 paź 22:18
kom: dokladnie Kejt
20 paź 22:19
iza: moze prostopadle>?
20 paź 22:19
Ja: Miałem wiele dziwnych zadań z geometrii wykreślnej, ale czegoś takiego nie widziałem jeszcze.
Generalnie patrząc na rysunek to równoległe one nie są, chyba że domyślnie chodzi o to że leżą
na równoległych płaszczyznach...
20 paź 22:21
STUDENT: tam sa obrazy prostych, a te proste sa równoległe i przechodza przez płaszczyznę. Okrąg leży na
płaszczyźnie a promień okręgu jest równy głębokości tłowej
20 paź 22:24
iza: proste rownolegle moga wyjsc prostopadle w jakiejkolwiek plaszczyznie?
20 paź 22:28
STUDENT: byłyby prostopadłe gdyby O=Za=Zb O punkt główny
20 paź 22:29
Ja: To chciał bym to w 3D zobaczyć, bo osobiście nie spotkałem się jeszcze nigdy z prostymi
równoległymi które na jednym rzucie były widoczne jako nierównoległe. Poza tym co to za pkt.
Tb, Ta?
20 paź 22:30
Krzysiek: czyli że te równoległe proste są w 3D, a niebieska i czerwona prosta to są one zrzutowane na
płaszczyznę okręgu?
20 paź 22:31
iza: za cholere nie wiem o co kaman
20 paź 22:33
iza: nawet jesli to i tak nie moglyby tak wyjsc nie?
20 paź 22:35
Krzysiek: no pewnie bo ich rzuty musiałyby też być równoległe
20 paź 22:37
STUDENT: to nie jest w 3D czerwona to a" Ta− ślad tłowy Za ślad zbiegu, Jesli ktoś tego nie miał to
napewno nie zrobi
20 paź 22:37
STUDENT: ale dzięki za checi
20 paź 22:37
iza: no wlasnie wiec cos nei tak masz moze chodzi o proste prostopadle?
20 paź 22:38
iza: no to nie pomoge mimo ze mam ten przedmiot
20 paź 22:39
Krzysiek: Ale nie ma czegoś takiego jak odległość między prostymi prostopadłymi.
No nic daliśmy z siebie wszystko.
20 paź 22:42
Krzysiek: *No chyba że są w 3D
20 paź 22:43
iza: autor mowi ze nie~!
20 paź 22:44
Ja: chodzi zapewne o odległość między nimi w 3D, natomiast na rysunku jest zrobiony rzut w 2D,
natomiast nie widziałem nigdy czegoś takiego, moim zdaniem albo kolega się pomylił, albo
niejasno przedstawił problem. No chyba że można wykonać rzut prostych równoległych tak żeby
przecięły sie na płaszczyźnie na której są urzutowane.
20 paź 23:08
Ja: A tak na chłopski rozum, weź 2 długopisy, ustaw je równolegle i spróbuj spojrzeć na nie tak
żeby sie przecinały. Da się
20 paź 23:10
Klaudia: Te proste są równolegle. W rzucie środkowym.
20 paź 21:11
Lorak: ... równo 3 lata później
20 paź 21:20
mpik: Bzdura
20 paź 21:37
Lorak:
20 paź 21:39
mpik: ze są rownoległe w rzucie środkowym
20 paź 21:41