logarytmy
jabłko: uporządkuj rosnąco :
r=36
log6 5−1/4
s=2
5−1/3 log2 27
t=
√251/log3 5+ 491/log4 7
w s najpierw trzeba chyba zamienić 36 na potęgę 6 i ten logarytm przedstawić w postaci
ilorazu

ale co dalej?
20 paź 21:42
think:
| | 36log65 | | 62log65 | | 52 | |
r = 36log65 − 1/4 = |
| = |
| = |
| = ... |
| | 361/4 | | 61/2 | | √6 | |
| | 25 | |
s = 25 − 1/3log227 = |
| = ... |
| | 2log2271/3 | |
t = [(5
2)
1/log35 + (7
2)
1/log47]
0,5 =
[(5
2)
log33/log35 + (7
2)
log44/log47]
0,5 =
[(5
2)
log53 + (7
2)
log74]
0,5 =
[5
log532 + 7
log742]
0,5 =
20 paź 21:51
jabłko: dzięki wielkie
20 paź 22:12
lucyfer: 36log65
jak to rozwiązać?
5 cze 20:05
Eta:
aloga(bn)= bn
(62)log65 = 62log65= 6log652= 52= 25
5 cze 20:09