Pomocy
Agata: Zapisz bez użycia znaku wartości bezwględnej
lx−6l−lx−3l
20 paź 21:21
Grześ: ale chyba musisz mieć podany jakiś przedział, czy dowolny x

Bo to nie ma sensu
20 paź 21:22
Godzio:
Rozpatrz 3 przypadki:
(−∞,3)
<3,6)
<6,∞)
20 paź 21:22
Agata: dowolnyxd
20 paź 21:22
Agata: nie byłam w szkole i nie rozumiem tych zadan mogłybys mi jedno takie zadanko policzyć?
20 paź 21:24
Grześ: To zapisz równanie.... chyba przyrównane masz do czegoś czy nie
20 paź 21:25
wojjtazz: dla (−∞,3) −x+6+x−3
dla<3,6) −x+6−x+3
dla <6;+∞) x−6−x+3
20 paź 21:26
Agata: tak mam zapisane
20 paź 21:26
Godzio: Tak, ale najpierw krótka teoria:
Jeśli wyrażenie pod wartością bezwzględną jest ujemne dla każdego x z danego przedziału to
opuszczamy tą wartość wraz ze zmianą znaków
więc w pierwszym przypadku:
1o x ∊ (−∞,3) oba wyrażenia są ujemne:
|x − 6| − |x − 3| = −x + 6 − (−x + 3) = −x + 6 + x − 3 = 3
2o x ∊ <3,6) x − 6 jest ujemne ale już x − 3 jest dodatnie, zapisz to i spróbuj 3 przypadek
20 paź 21:27
Grześ: Wojjjtazzz popsuł Ci
Godzio zabawę

Weź mu wytłumacz
20 paź 21:28
Godzio:
Trudno

tylko mam nadzieję że Agata to zrozumie
20 paź 21:29