Obliczyć prostą pochodną
Dzbanek11: Mały problem z pochodnymi. Zależy mi na tym, aby w miarę po kolei było to wytłumaczone.
Mam obliczyć zależności prędkości i przyspieszenia od czasu. (Podana jest zależność położenia
od czasu)
Jeden z przykładów, to: x=Ct2+(Dt3+Et)L ;
z moich obliczeń, rezultat pierwszej pochodnej to: 2C+6DtL+El
Jeśli jest źle, to gdzie popełniłem błąd, jeśli dobrze, to jak uściślić (wyliczyć pochodną)
konkretnie od prędkości i przyspieszenia.
Wynik nie jest dla mnie priorytetem, tylko zrozumienie jak się to robi po kolei.
Dzięki
20 paź 21:06
Godzio: a nie powinno być przypadkiem tak :
x = 2Ct + 3DLt2 + EL ?
20 paź 21:07
Jack:
x(t)=Ct2+(Dt3+Et)L
x'(t)=a(t)=2tC+3t2DL+EL
20 paź 21:08
Jack:
Zwykła pochodna drogi po czasie, czyli obliczenie tego, jak szybko zmienia się pokonana droga w
jednostce czasu.
20 paź 21:09
Dzbanek11: Jack, Godzio: x'(t)=a(t)=2tC+3t2DL+EL
Racja − tak mi wyszło, ale jeszcze raz zrobiłem z tego pochodną. Czyli jeśli wyliczę pochodną z
każdego składnika (Ct2, (Dt3+Et)L ), to to już wystarczy jako pierwsza pochodna?
Ok, czyli mam tę pochodną a(t), co zrobić, żeby uzyskać zależność prędkości?
20 paź 21:13
Dzbanek11: PS:
Mam jeszcze x=Bsin(St+W)
Robię tak:
x'(t)=(Bsin(St+W))' = B(sin(St+W))'= i...
W jako stała = 0
S 'wyciągam' przed nawias
sin−>cos
czyli wychodzi mi BScos − czyli coś robię znowu źle

(St+W) ma chyba pozostać, jeśli tak, to
dlaczego?
20 paź 21:19
Jack:
ojej... x(t) − to zależność położenia... niedoczytałem. Więc pierwsza pochodna to zależnośc
prędkośći od czasu, a druga pochodna (czyli pochodna pochodnej) to dopiero zależność
przyspieszzenia od czasu.
20 paź 21:25
Jack:
x(t)=Bsin(St+W)
x'(t)=Bcos(St+W)*S
Jesli mówisz o "wyciągnięcie przed nawias" , który stoi przy sin (czyli (St+W) ), to tak zrobić
nie można. Jesli o czymś innym , to nie rozumiem.
Generalnie korzystamy tu ze wzoru na pochodną złożoną. f(g(x))'=f'(x)*g'(x) (pochona zewnętzrna
razy pochodna wewnętrzna).
20 paź 21:28
Dzbanek11: Ok, czyli ta pochodna, którą podałem na początku jest dobra, jako zależność przyspieszenia od
czasu? (czyli a(t) = 2C+6DtL+El )?
Sprawdź proszę i drugą, bo nie mogę za nic znaleźć zasady, która by uzasadniłaby dlaczego
miałoby się to równać BScos(St+W).
20 paź 21:30
Jack:
tak, to co się tyczyło zadania 1 było dobrze.
x'(t)=(Bsin(St+w))'=B(sin(St+W))'= B * cos (St+W) * (St+W)'=Bcos (St+W)*S
(stała przed pochodną, a potem pochodna zewnętrzna razy pochodna wewnętrzna)
x''(t)=(Bcos (St+W)*S)' =BS (cos (St+W))' = BS * (−sin (St+W)) * (ST+W)'=BS * (−sin (St+W)) *
S=
=−BS2*sin (St+W)
20 paź 21:43
Dzbanek11: Chciałem już tylko podziękować, bo po sutym kminieniu załapałem o co chodzi wczoraj, tylko już
nie miałem czasu odpisać. Dzięki za pomoc!
21 paź 21:27