ZAPIS JONOWY REAKCJI PROSZE O ZROBIENIE
Kuba: Napisz w postaci czasteczkowej, jonowej i jonowej skroconej reakcje pomiedzy:
a)Ba(NO3)2 i Na2SO4
b)NaOH i SO3
c)K2CO3 i CaCl2
20 paź 20:38
kom: Chyba pomylilas fora
20 paź 20:52
Jack:
a zdziwisz się, bo jak taki jeden co to rozumie

Nazywa się
Mateusz.
20 paź 20:53
Grześ: Ja mogę to rozpisać, tylko dajcie chwilkę czasu.
20 paź 20:55
Grześ: a) Ba(NO3)2 + Na2SO4 → 2 NaNO3 + BaSO4(osad)
Ba+2+2NO3−+2Na++SO4−2 → 2Na+2NO3−+BaSO4
Ba+2+SO4−2 →BaSO4
20 paź 20:58
Grześ: Kurde, związki mi się pomyliły i wszystkie związki są rozpuszczalne, nie będzie jonowej
skróconej
20 paź 21:00
Kuba: Dobra dzieki wielkie wiem ze nie powinienem pisac zadan z chemii ale nie wiem gdzie moglbym
znalezc takie forum chemiczne
20 paź 21:14
Mateusz: sól I + sól II→ sól III + sólIV Dwie sole mogą ze sobą reagowac tylko wówczas kiedy jeden z
produktów będzie osadem
reakcja:
Ba(NO3)2+Na2SO4 zajdzie tak jak podał Grześ dobrze jest poniewaz BaSO4 jest solą
nierozpuszczalną w wodzie
b) typowa reakcja otrzymywania soli wg schematu zasada+ tlenek niemetalu(inaczej bezwodnik
kwasowy)→sól tlenowa + woda
c) tak samo jak w a) napisz reakcje zapisz jakie produkty powstaną i sprawdz czy ktoras z soli
jest nierozpuszczalna w wodzie zeby zapisac reakcje w postaci jonowej po prostuskorzystaj z
tablicy rozpuszczalnosci soli i wodorotlenków w wodzie zeby ustalic jakie jony tworzy dana sól
pamietaj ze jak dana sol nie rozpuszcza sie w wodzie to nie zapisujemy je w formie jonowej
20 paź 21:41
Grześ: BaS04 na tablicy rozpuszczalności jesr rozpuszczalne, ogólnie Ba jest metalem o dużej
aktywności chemicznej, niższej od sodu czy potasu, ale wysokiej
20 paź 21:43
Mateusz: to masz cos złą tablice u mnie BaSO4 jest jako sol praktycznie nierozpuszczalna
20 paź 21:44
Grześ: w necie w paru tablicach specjalnie sprawdzałem, wszędzie rozpuszczalna
20 paź 21:45
Mateusz: tak nawet zajrzałem do Bielańskiego pierwsza lepsza reakcja w której powstaje BaSO4↓ jest jako
osad
20 paź 21:45
Mateusz: a sprawdzałes w podręczniku
20 paź 21:46
Grześ: Dobra, nie wiem gdzie tą swoją podręczną tablicę położyłem, niech będzie jak mówisz
20 paź 21:47
Mateusz: tablice w internecie czasem kłamią chociaz to dziwne odkąd pamiętam BaSO
4 jest
nierozpuszczalna ze az nabede te sol lub ją sprobuje otrzymac zeby sprawdzic czy sie
rozpuszcza w wodzie
20 paź 21:47
Mateusz: swoją drogą na studiach badalismy rozpuszczalnosc soli i robilismy wykresy i liczylismy
iloczyny rozpuszczalnosci strasznie nudna praca i musze sobie przypomniec czy czasem Nie
robilismy tego z BaSO4
20 paź 21:49
Grześ: tylko woda też destylowana
20 paź 21:49
Grześ: Dobra, jak ty po studiach to nic już nie mówię

Szczerze to chemia to tylko tak z
zainteresowania dla mnie
20 paź 21:50
Mateusz: Nie popadajmy w paranoje BaSO4 jest nierozpuszczalna w kazdej książce jakiej tu patrze jest
jako osad w innych tabelicach rozpuszczalnosci tez jest jako nierozpuszczalna czyli tablice z
netu są do bani
20 paź 21:51
Grześ: To czyli dobrze rozpisane było pierwsze 3 reakcje
20 paź 21:53
Mateusz: Znalzałem te moje notki BaSO4 cos tam się rozpuszcza ok 0,001g/l ale to nie powód zeby od razu
zaznaczac ze jest solą rozpuszczalną w tablicach jestoznaczona jako sól praktycznie
nierozpuszczalna
20 paź 21:55
Mateusz: No tak potwierdziłem to w moim pierwszym poscie
20 paź 21:56