ciągi
tusia: wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc ze suma pierwszych pięciu wyrazów jest
równa 10 a wyraz trzeci piaty i trzynasty w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny.
nie zależy mi na odpowiedzi tylko na sposobie rozwiązania bardzo proszę o wskazówki
20 paź 20:27
Grześ: rozpisz układ równań:
{a
1+a
2+a
3+a
4+a
5=10
{a
3*q=a
5
{a
5*q=a
13
W pierwszym równaniu wyznacz sumę ciągu arytmetycznego i wywnioskujesz coś..
20 paź 20:30
tusia: dziękuje
20 paź 20:38
kom: zle chyba nbapisales
mianowicie a3*q to a4 a nie a5 itd
20 paź 20:42
Grześ: Przeczytaj dokładnie polecenie....
20 paź 20:44
kom: zwracam honor . Tak to jest jak sie polecen nie czyta
20 paź 20:45
Jack:
jesli a3, a5 i a13 tworzą ciąg geom. to wszystko jest ok, choć lepiej to zapisać
a52=a3*a13, żeby nie wprowadzać niepotrzebnie czynnika q.
20 paź 20:47
Grześ: Też chwilę zastanawiałem się nad tym równaniem, i jednak
Jack masz rację. To uprości układ
20 paź 20:48