ostrosłupy
kukulusia : Pomocy

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny o polu podstawy 16,Przeciwległe krawedzie
boczne tworzą kat o mierze 60 stopni ,Wyznacz objetosć ii pole powierzchni bocznej tego
ostrosłupa
20 paź 20:21
Grześ: Jakby Ci to powiedzieć, spójrz, że przeciwległe krawędzie tworzą kąt 60 stopni.:
Utworzy Ci się trójkąt równoboczny, którego jedna z krawędzi zawarta będzie w przekątnej
podstawy.
Spróbuj policzyć krawędzie boczne, to proste
20 paź 20:25
Kejt:

ten niebieski trójkąt jest...?
20 paź 20:26
kukulusia : Czyli z przekątnej kwadratu mogę obliczysc że krawedz ma 4{2}

? I wtedy ze wzoru na objetosć
wychodzi
V=1/3*16*h
wtedy nasze h bedzie wynośic( 4{2}/2)
2+(4{2})
2=h
2
20 paź 20:42
Grześ: Tak
20 paź 20:44
Grześ: Znaczy się, źle spojrzałem, w tym trójkącie h jest jedną z przyprostokątnych...
Tak będzie:
20 paź 20:46
kukulusia : czyli h2+16*2/4=16*2
h2=32−8
h={24}
20 paź 20:49
kukulusia : h=2{6}
20 paź 20:50
Grześ: Tą wysokość oznacz z jakimś indeksem dolnym, a teraz licz inną wysokość− wysokość ściany
bocznej do obliczenia powierzchni bocznej
20 paź 20:54
kukulusia : A jak pole boczne
20 paź 20:58
kukulusia : Czyli h2=(1/2 *4)2+(4{2})2
20 paź 21:01
Grześ: Spójrz na rysunek, masz podane − podstawę ściany bocznej i jej ramiona, jest to trójkąt
równoramienny, to licz teraz wysokość ściany bocznej.
20 paź 21:01
kukulusia : h
2=4*32=36
h={36}=6 wysoksc trójkata bocznego to 6
20 paź 21:02
kukulusia :
20 paź 21:04
Grześ: Ale tam jest trójkąt równoramienny, a nie równoboczny, z pitagorasa licz:
h2+22=(4√2)2
20 paź 21:06
kukulusia : nie to będzie tak

4+h
2=4{2}
2
4+h
2=32
h
2=32−4
h={28} tylko co teraz
20 paź 21:08
kukulusia : no tam była mała pomyłka myslalam a równoramiennym
20 paź 21:08
Grześ: √28=√4*7
20 paź 21:09
kukulusia : acha to h=2{7}
20 paź 21:09
Grześ: nie możesz nauczyć się używać wzorów, które tu są

źle czyta się to co ty piszesz.
20 paź 21:10
kukulusia : Pole trójkata to 1/2 a*h
1/2*4*2{7}
Pole =4{7}
20 paź 21:11
Grześ: I teraz policz ile masz ścian bocznych i wylicz pole boczne
20 paź 21:12
kukulusia : Nie wiem dlaczego mi nie wyskakuje wpisuje tak zeby było pod pierwiastkiem a nie wychodzi
20 paź 21:12
kukulusia : Pole boczne =4{7}*4=16{7}
20 paź 21:14
kukulusia : V=1/3*16*2{6}
V=16*2{6}/3=32{6}/3 dziwny wynik czy nie
20 paź 21:16
dero2005:
Wynik powinien być V = 32√63 Pb =16√7
20 paź 21:38
Grześ: Dobrze Ci wyszło przecież
20 paź 21:40