mariusz: Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania , jest mi potrzebne na jutro , z góry
dziękuje : Okno jest figurą złożoną z prostokąta i trójkąta równobocznego . Otwór otworu
okiennego jest równy 8.5 metra . Jaka powinna być szerokość x okna , aby jego
powierzchnia była najmniejsza ?Szukane x jest podstawą i szerokością prostokąta , na
górze którego znajduje się( leży na nim ) trójkąt równoboczny , o boku x . Jest to okno
z górną powierzchnią w postaci trójkąta równobocznego .
5 sty 08:35
Basia:
musisz wyrazić pole całości przy pomocy x
Pp=8,5x
Pt=x2√3/4
P(x)=8,5x + x2√3/4
x>0
P(x)=x(8,5+x√3/4)
jest to funkcja kwadratowa (a=√3/4>0 czyli ramiona paraboli do góry)
minimum to współrzędne wierzchołka pod warunkiem, że spełnia warunki zadania
p=-b/2a = -8,5/(√3/2) <0 czyli nie spełnia warunków zadania
to zadanie nie ma rozwiązania
możliwe, że coś źle przepisałeś
to 8,5m to z pewnością nie jest "otwór otworu"
założyłam, że to jest wysokość prostokata, ale jak widać nie jest to prawidłowe
6 sty 11:42