ciąg arytmetyczny
Monia: Proszę o pomoc w zadaniu.
Dla jakich wartości a liczby:
3a2−8, 4a2+6, a3−16
tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny?
20 paź 20:06
Kejt:
i kombinuj dalej
20 paź 20:07
kom: a,b,c
2b=ac
probuj
20 paź 20:08
Monia: mój problem polega na tym, że korzystając ze wzoru podanego przez Kajet'a wychodzi mi równanie:
−a
3+5a
2+36=0
próbowałam to jakoś rozpisać na pierwiastki, żeby wyliczyć a , ale mi nie wyszło
20 paź 20:54
Jack:
a=6 jest pierwiastkiem.
20 paź 20:55
Monia: świetnie! tylko mnie interesuję jak to wyliczyć
20 paź 21:12