Ustalenie monotoniczności ciągu
Magda: Proszę o pomoc w zbadaniu monotoniczności następujących ciagów.
1) a
n= arctgn
2) a
n= sinn
2
4) a
n=cos(2πn)
Wiem,że należy wyznaczyć różnicę a
n+1 − a
n, ale nie potrafię obliczyć.:(
20 paź 19:55
Jack:
1) skoro tg n jest rosnącą funkcją (monotoniczną przedziale (−π/2,π/2), to arctg n też
2) widać, że nie jest to f. rosnąca ani malejącą− można podać kontrprzykład (n=3, n=6 wyjdzie,
że a3>a6, dalej n=9 a9>a6).
3) z definicji rozpisz, to akurat najprostsze z tych wszystkich
4) zauważ co się dzieje w punktach krotności 2π − weź po uwagę okres 2π też funkcji.
20 paź 20:03
Magda: skąd wiadomo,że sinn2 nie jest malejąca ani rosnąca
21 paź 19:55