wielomian
ruda: Poszę o sprawdzenie
Dany jest wielomian f(x)=x3+ax2+bx+3
znajdz a i b, jeżeli f(1)=2, f(−2)=0
ułozyłam dwa równania
1)13+a(1)2+b(1)+3=2
2)(−2)+a(−2)2+b(2)+3=0
1+a+b+3=2 ===>a=−2−b
−8+4a+2b+3=0
−8+4(−2−b)+2b+3=0
−13−2b=0
−2b=−13/(−2)
b=6,5
a=−2−6,5
a=−8,5
20 paź 19:12
ruda: ponawiam prośbę
20 paź 19:28
Grześ: w drugim równaniu przy bmasz 2 a powinna być −2...
20 paź 19:30
Grześ: przy b masz*
20 paź 19:30
Grześ: i ten błąd się ciągnie coraz dalej...
20 paź 19:32
ruda: jak zwykle w znakach sie walnełam
20 paź 19:33
ruda: żeby byłosmieszniej na bródno zrobiłam dobrze
20 paź 19:35