pomocyy
Marcepan: zad.1 dany jest okrag(O,r). z punktu P, ktorego odleglosc od srodka okregu |OP|>r,
poprowadzono proste, z ktorych jedna jest sieczna AB, a druga−sieczna CD tego okregu.
Wiedzac,ze |PB|= 34 |PD| oraz ze odcinek PA jest o 4 cm dluzszy od odcinka PC, oblicz
dlugosc odcinkow PA i PC.
zad.2
z punktu P polozonego w odleglosci 12dm od srodka okregu o promieniu r=8dm poprowadzono styczna
do okregu w punkcie A i sieczna BC tego okregu. oblicz dlugosc cieciwy BC,jesli |PB|=
1625|PC|.
20 paź 19:10
archeolog:
21 maj 21:46