Ciagi geometryczne
Cinu: Witam
| | 1 | | 5 | |
znajdz Q ciagu geometrycznego, w którym a1 + a2 = |
| ORAZ a1 − a2 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| ⎧ | a1 + (a1 * q)=13 | |
| ⎩ | a1 − (a1 * q) = 53 |
|
Pomoże ktoś dalej?
20 paź 19:09
Grześ: z pierwszego wyznacz q i podstaw do drugiego, lub na odwrót, to jest zwykły układ równań
20 paź 19:11
Grześ: Albo nie, lepiej z pierwszego a
1 wyznaczyć i podstawić, bo wtedy bezpośrednio q wyznaczysz

Przepraszam
20 paź 19:12
Cinu: 2a
1 = 6
a
1 = 3
| | 2 | |
W odpowiedzi jest napisane q = − |
| |
| | 3 | |
20 paź 19:14
Grześ: A jak przekształciłeś pierwsze równanie

Powinno być:
20 paź 19:17
Cinu: nie rozumiem.
20 paź 19:19
Grześ: A w sumie to można prościej, już widzę, ale to wtedy q równe jest:
20 paź 19:23
Cinu: można od poczatku?
20 paź 19:23
Grześ: oczywiście tam jest −89
20 paź 19:24
Cinu: dobrze mam rownanie napisane w 1 przykladzie?
20 paź 19:24
Grześ: Juz widze jaki błąd zrobiłeś:
Masz układ równań:
Dodajemy równania:
2a
1=
2
a
1=1
20 paź 19:26
Grześ: a nie 6
20 paź 19:26
Cinu: kurde, dzieki

HAHAAHAHAHAHAHAH, smiech na sali
20 paź 19:27
Grześ: Zwykłe dodawanie Cinu,
20 paź 19:31
Cinu:

Długosc bokow trojkata prostokatnego tworza ciag arytmetyczny o roznicy 1. Oblicz dlugosc
przeciwprostokatnej trojkata.
a= a
1
a
2 = a
1 + r ⇒ a
1 + 1
a
3 = a
1 + 2r ⇒ a
1 + 2
Twierdzenie pitagorasa a
2 + b
2 = c
2
a
2 + a
2 + 2a + 1 = a
2 + 4a + 4
a
2 − 2a − 3
Δ = 16
x
1 = −3 oraz x
2= 1
20 paź 19:35
Cinu: dobrze?
c = −1 oraz c= 3
20 paź 19:38
Grześ: Chyba znaki na odwrót
cinu
20 paź 19:39
Cinu: czyli?
20 paź 19:40
Grześ: powinno być x
1=3 oraz x
2=1
A tak poza tym, to wyszło Ci że powstał ci trójkąt prostokątny o bokach 1,2,3. Na logikę,
istnieje taki trójkąt
20 paź 19:43
Cinu: nie, wiec jaki jest Twoj pomysl rozwiazania tego zadania?
20 paź 19:43
Cinu: dobrze jest podstaw 3 i bedzie git.
20 paź 19:44
Cinu: 3, 4, 5 − jest taki.
20 paź 19:45
Grześ: podałem Ci rozwiązanie, masz napisane w wyższym poście.
Ja tak tylko kolokwialnie ci wytłumaczyłem, że na 1. rzut oka widać, że źle wyznaczyłeś x1 i
x2
20 paź 19:45
Cinu: Dobrze czy źle?
20 paź 19:48
Grześ: Dobrze, dobrze. Teraz tak
20 paź 19:50
Cinu: 1+2+3+....n = 8n
Wyznacz n.
r= 1 a1= 1
Tego już całkowicie nie rozumie.
20 paź 19:55
Grześ: Suma ciągu arytmerycznego:
20 paź 20:02
Cinu: n= 0 oraz n=4
w odpowiedziach jest n = 15
20 paź 20:10
Cinu: może ktoś pomóc?
20 paź 20:57