wielomian
ruda: mam wielomian W(x)=x3−3x2+5x − 1
mam obliczyc dla W(−1),W(−√−2, W(x+1) mam po prostu popodstawiac za x te liczby?
20 paź 18:34
ruda: sprawdzcie proszę
W(−√−2)=(√−2)3−3(√−2)2+5√−2−1
W(−√−2)=3√2−7
20 paź 18:43
ruda: i
W(x+1) = (x+1)3−3(x+1)2+5(x+1)−1
W(X+1)=x3+3x2+3+1−3(x2+2x+1)+5x+5
W9x+1) = x3+6
20 paź 18:45
ruda: prosze jeszcze o sprawdzenie tego
20 paź 19:36
Grześ: W drugiej linijce posta z 18:45 zgubiłaś x:
w(x+1)=x3+3x2+3x i na samym końcu tej samej linijki brakło −1...
20 paź 19:41
ruda: proszę ładnie
20 paź 19:41
ruda: dzieki
20 paź 19:42
Grześ: Przez taki właśnie błędy czasem rozwiązanie całego zadania szlag trafia
20 paź 19:44
ruda: dlatego wrzucam tu zeby ktos mogl spojrzec bo ja jestem zdolna do gubienia
20 paź 19:45