suma c. geometrycznego
Monika: Witam, mam problem z obliczeniem sumy c. geometrycznego
zadanie brzmi tak:
Oblicz sumę: 3+9+27+...+177147, wiedząc, że jej składniki są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego.
próbowałam je rozwiązać tak:
an=a1*qn−1
177147=3*3n−1
177147=9n−1+1
177147=9n
311=(32)n
311=32n − i w tym momencie nie wiem, gdzie robię błąd, bo przecież ilość wyrazów ciągów
musi być całkowita...
Bardzo proszę o pomoc.
20 paź 18:30
Monika: pomoże ktoś?
20 paź 19:12
dero2005:
177147= 3*3n−1 = 3n−1+1=3n drugi wiersz
311 = 3n
n=11
20 paź 19:26