R.W.16l:

Po pierwsze:
|x−2|− |x−1|− 2|x+1|−3=0
f(x) g(x) h(x)
Miejsca zerowe
x
f=2; x
g=1; x
h=−1
dalej oś X zaznaczasz te miejsca zerowe (nie jestem tylko pewien czy zamnknięte czy otwarte,
ale to bez znaczenia)
D
1: x∊(−
∞; −1>
D
2: x∊(−1; 1)
D
3: x∊<1; 2)
D
4: x∊<2;+
∞)
patrzysz jakie wartości dają funkcje z przedziałów−dziedzin
|x−2|− |x−1|− 2|x+1|−3=0
Dla D
1:
−(x−2)−(−(x−1))−2(−(x+1))−3=−x+2+x−1+2x+2−3=2x
Dla D
2:
−x+2+x−1−2x−2−3=−2x−4
Dla D
3:
−x+2−x+1−2x−2−3=−4x−2
Dla D
4:
x−2−x+1−2x−2−3=−2x−6
Czyli caly wykres wyrażenia |x−2|− |x−1|− 2|x+1|−3=0 (załóżmy że a(x)=|x−2|− |x−1|− 2|x+1|−3)
można narysować, majac tak (w podsumowaniu):
a(x)=/2x, x∊(−
∞; −1>
|−2x−4, x∊(−1; 1)
|−4x−2, x∊<1; 2)
\−2x−6, x∊<2;+
∞)
i patrzysz dla jakich x funkcja ta ma wartość 0
Beata: wyszło mi, że to równanie nie ma rozwiązań, ponieważ żaden wynik nie pasował do dziedziny.
chyba coś źle zrobiłam