Oblicz x
KAM.: a) (4x+1)
2+(3x+2)
2=(5x+3)
2
b) (2−
√5) * (x+
√5) < 1+
√5 Pomocy

!
20 paź 17:56
lolka: a) 16x2 + 8x + 1 + 9x2 + 12x + 4 = 25x2 + 30x + 9
25x2 + 20x + 5 = 25x2 + 30x + 9
25x2 + 20x + 5 − 25x2 − 30x − 9 = 0
−10x − 4 = 0
−10x = 4 / (−10)
x = (− 2/5)
20 paź 18:18
KAM.: dzięki lolka

pomożesz rozwiązać b)? proszę!
20 paź 18:46
Grześ: (2−
√5)(x+
√5<1+
√5
x(2−
√5)+2
√5−5<1+
√5
x(2−
√5)<6−
√5
Spróbuj niewymierność usunąć.
20 paź 18:58
KAM.: Dzięki Grześ!

Jesteś WIELKI

!
21 paź 20:44
Grześ:
21 paź 21:41