Oblicz tgβ
Gienek:

| | 4 | |
1. Wiedząc, że sinα= |
| Oblicz tgβ |
| | 5 | |
Proszę o rozwiązanie i krótkie wytłumaczenie.
20 paź 17:50
A:

Znasz pewnie definicję sinusa
Z naszego rysunku wynika:
W ten sposób obliczysz
a
Następnie z tw. Pitagorasa obliczysz
b
| | a | |
Na sam koniec obliczenie tangensa: |
| |
| | b | |
20 paź 18:12
Gienek: | | a | | 4 | |
Nie rozumiem to a na tym trójkącie będzie wynosić sinα= |
| czy sinα= |
| ? |
| | 12 | | 5 | |
20 paź 18:22
A: Zachodzi taka równość:
Z niej obliczasz długość boku
a
20 paź 18:26
Gienek: kurczę mogłabyś/mógłbyś obliczyć tą długość boku a? Bo już się pogubiłem i nie wiem jak
obliczyć tą równość.
20 paź 18:32
A: Po prostu:
Wymnażasz na krzyż (proporcje)
48 = 5a |:5
Tutaj nie ma gdzie się pogubić
20 paź 18:37
Gienek: ok to teraz już zrozumiałem jak obliczyć to a.
Tylko tak z pitagorasa wychodzi trochę dziwny wynik. Przynajmniej Mi.
20 paź 18:48
Gienek: powiedzcie jak obliczyć to tw. pitagorasa bo jakiś dziwny wynik wychodzi.
20 paź 19:03