Proszę o pomoc z tym zad.
Agata: Dla jakich wartości p i q liczba 4 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3−9x2+px+q
?
Tomek.Noah: mozesz zrobic to na dwa sposoby dzieli owe wyrazenie przez (x−4)
2 albo skorzystac z przeciwnej
metody otoz:
W(x)=Q(x)*P(x)
W(x)=x
3−9x
2+px+q Q(x)=(x−4)
2=x
2−8x+16 P(x)=(mx+n) zate,
x
3−9x
2+px+q=(mx+n)(x
2−8x+16) zajmujemy sie prawa strona
mx
3−8mx
2+16mx
+nx
2 −8nx +16n porzadkujemy to
mx
3−(8m−n)x
2+(16m−8n)x+16n i teraz
x
3−9x
2+px+q=mx
3−(8m−n)x
2+(16m−8n)x+16n i jak wiesz wspolrzynniki musza byc sobie rowne

m=1
−8m+n=−9
16m−8n=p
16n=q
m=1
n=−1
p=24
q−−16
p=24 q=−16