matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
s
fak:
log(x+3)−log(0,4)= 2 log(x−2) df: x>2
(x+3)*2
log(
) = log (x−2)
2
5
2x+6
=(x−2)
2
5
5x
2
+22x+14=0 Δ=204 gdzie jest bład?
20 paź 17:39
TOmek:
x+3
log
=2log(x−2)
0,4
x+3
log
=log(x−2)
2
opuszczamy log.
0,4
x+3
=(x−2)
2
/*0,4
0,4
x+3=(x
2
−4x+4)0,4 x+3=0,4x
2
−0,5x+0,5 /*10 10x+30=4x
2
−5x+5 4x
2
−5x+5−10x−30=0 4x
2
−15x−25=0 Δ=25 ..........
20 paź 18:52
TOmek:
√
Δ
=25
20 paź 18:52