Wydi: (
√2-{3}-
√2-{3})
2
Te "3" są pod drugim pierwiastkiem ale nie umiałem tego napisać
4 sty 22:13
nalepek: to masz wzor skróconego mnożenia
(a-b)2
aale, chyba masz coś nie tak w zadaniu, nie ma tam być czasem "+" pod którymś z
pierwiastków? bo jak tak będzie, to w nawiasie wyjdzie 0
\
4 sty 22:16
Basia:
{3} to jak sądzę miał być √3 ? i w drugim chyba +
bo jesli nie to to jest 0
(a-b)2=a2 -2ab + b2
(√2-√3 - √2+√3)2 =
2-√3 - 2√ (2-√3)(2+√3) + 2 + √3 = // (a-b)(a+b)=a2-b2
4 - 2√4-3 =4 - 2√1 = 4 -2 =2
4 sty 22:19
anmario:
(√2 - √3- √2 - √3)2=02=0
jeśli jednak zamiast - jest plus w pierwszym pierwiastku to:
(√2 + √3- √2 - √3)2=(√2 + √3)2+(√2 - √3)2-2√2 + √3*√2 - √3=
=2 + √3+2 - √3-2√22-(√3)2=4-2√4-3=2
Jednak ten plus może być pod drugim pierwiastkiem, jeśli tak jest to spróbuj
samodzielnie, wszystko w sumie jedno i to samo
4 sty 22:25