Usuń niewymierność z mianownika:
koko: 1)
11+p2+p3
2)
1p14+p21+p15+p10
p to pierwiastek, inaczej nie mogłam zrobić
20 paź 17:09
koko: hej, pomoże ktoś, prosze, to na jutro...
20 paź 18:05
Grześ: W pierwszym ułamku zauważ, że 1+√2+√3=(1+√2)+√3
Zastosuj sprzężenie, czyli: (a+b)(a−b)=a2−b2
20 paź 18:12
Grześ: A potem trzeba będzie jeszcze raz rozszerzać i pozbędziesz się niewymierności
20 paź 18:12
Grześ: W przykładzie 2) chyba będzie trzeba kilka razy rozszerzać, bo nijak się te wyrazy dadzą jakoś
pogrupować
20 paź 18:13
koko: wielkie dzięki
20 paź 18:16
Bogdan:
√14+√21+√15+√10 = √7(√2 + √3) + √5(√3 + √2) = (√3 + √2)(√7 + √5)
20 paź 18:21