radek: zad1) oblicz średnia geometryczna liczb 3,6,12
zad2) oblicz
a) √64*81
b) 3√27*125
c) 5√7)5
4 sty 22:02
Basia:
1. √3*6*12 = √36*6 =6√6
2. √64*81=√82*92 = 8*9 = 72
3√27*125 = 3√33*53=3*5 = 15
(5√7)5=7
4 sty 22:06
radek: Droga Basiu, mozesz mi wytłuaczyc jak to zrobiłaś te pierwiastki
4 sty 22:10
Tomasz: A czy w średniej geometrycznej nie powinno być:
3√3*6*12=
3√216=6

?
4 sty 22:13
Eta: Tak! Racja!
Basia może dobrze myślała , a źle zapisała
4 sty 22:30
Basia:
jasne macie rację
√a2 = a zawsze dla a≥0
√a*b = √a*√b
√64*81=√82*92= √82*√92 = 8*9 =72
3√a3 = a dalej tak samo
5√a to inaczej a1/5
(an)m=an*m
(5√7)5 = (71/5)5 = 75*1/5=71=7
teraz jasne ?
oczywiście średnia geom. z trzech liczb a,b,c to 3√abc
Eta i Tomasz prawidłowo wyłapali
4 sty 22:47