:)
M4ciek: Rownania:
sinx * tgx −
√3=tgx −
√3sinx
| | sinx | | sinx | |
sinx* |
| −√3= |
| −√3sinx |
| | cosx | | cosx | |
| sin2x−√3cosx | | sinx−√3sinxcosx | |
| = |
| |
| cosx | | cosx | |
| sin2x−√3cosx−sinx+√3sinxcosx | |
| =0 |
| cosx | |
| sinx(sinx−1)+√3cosx(sinx−1) | |
| =0 |
| cosx | |
| (sinx+√3cosx)(sinx−1) | |
| =0 |
| cosx | |
Co z tym zrobic

Bo jak przyrownam do 0 to nie wiem co zrobic z 1 nawiasem.
2.
4cos x + 1 = 0
cosx=cos(π−....)
| | 1 | |
Jak zamienic ta |
| na miare w "π"? |
| | 4 | |
20 paź 16:55
M4ciek: Podbijam
20 paź 17:18
think: 
ad 1
sinx * tgx −
√3 = tgx −
√3sinx
sinxtgx − tgx +
√3sinx −
√3 = 0
tgx(sinx − 1) +
√3(sinx − 1) = 0
a teraz lepiej widzisz?
20 paź 17:21
think: ad 2
a co właściwie masz do zrobienia w drugim zadaniu? bo jak masz podać kąt dla którego tak jest
to musisz odczytać z tablic dla jakiej miary kąta wartość cosinusa wynosi 0,25
20 paź 17:22
M4ciek: Ad.1
(tgx+
√3)(sinx−1)=0
20 paź 17:30
M4ciek:
Ad. 2 to tez rownanie :
4cosx−sin
2x=4cos
3x
4cos
3x−4cosx+sin
2x=0
4cosx(cos
2x−1)+1(cos
2x−1)=0
(4cosx+1)(cos
2x−1)=0
4cosx+1=0 v cos
2x−1=0
20 paź 17:32
M4ciek:
Jeszcze zalozenie:
I nie wiem co z tym 4cosx+1=0
20 paź 17:33
think: | | π | | π | |
tgx = −tg |
| ⇒ x = − |
| + kπ  |
| | 3 | | 3 | |
i pamiętaj jaka jest dziedzina
20 paź 17:34
think: ale masz w tym zadaniu w końcu sin2x czy sin
2x
20 paź 17:35
M4ciek:
Czyli w Ad.1 bedzie tylko odp:
20 paź 17:36
M4ciek: Tak jak napisalem , taki mam przyklad
20 paź 17:38
M4ciek: Aaa oto chodzi ... sin 2x

tam ma byc.
20 paź 17:39
think: tak mi się wydaje

ale to Godzio jest mistrzu z trygononometrii
20 paź 17:39
M4ciek: To pomysle jeszcze chwile nad tym bo zle spojrzalem , a co z tym ad.1?
20 paź 17:39
think: no to masz klasyczne równanie kwadratowe i nie zawracaj trąbki
20 paź 17:39
think: no to pierwsze wydaje mi się dobrze z odpowiedzią −π/3 + kπ
20 paź 17:40
M4ciek:
No ok

przepraszam

A teraz cos z innej bajki:
| | 1 | |
Dana jest funkcja kwadratowa okreslona wzorem f(x)=(p− |
| p2)x2−px+1.Narysuj wykres |
| | 4 | |
funkcji okreslonej wzorem g(p)=x
1+x
2,gdzie x
1 i x
2 sa miejscami zerowymi funkcji f.
Mam policzyc najpierw m.z. f(x) czyli z Δ

?
20 paź 17:43
think: tak, najpierw miejsca zerowe f(x) i założenie, że
20 paź 17:49
think: albo nawet nie, przecież x
1 + x
2 to wzory Viete'a
20 paź 17:54
M4ciek: ok

Napisze pozniej co wyliczylem
20 paź 17:55
M4ciek:
Zal.
4p−p
2 ≠ 0
p(4−p) ≠ 0
p≠0 v p≠4
I co z tym dalej

?
20 paź 18:19
M4ciek: Podbijam
20 paź 18:35
M4ciek: Podbijam
20 paź 20:48
Grześ: A nie masz funkcji g(p)=x
1+x
2
Nie możesz tego podstawić i już masz tą funkcję policzoną
20 paź 20:51
Jack:
| | 1 | |
no i teraz narysuj g(p)= |
| gdzie p∊R\{0,4} |
| | 4−p | |
20 paź 20:51
Godzio:
| | 4p | | 4 | | 4 | |
g(p) = |
| = |
| = − |
| |
| | 4p − p2 | | 4 − p | | p − 4 | |
| | 4 | |
rysujesz hiperbolę − |
| i przesuwasz wykres o v = [4,0] |
| | p | |
20 paź 20:52
M4ciek: A mogę narysować wykres z tego wzoru co napisałem i podstawiać p bez 0 i 4

?
20 paź 21:08
Jack:
źle policzyłeś x1+x2. Skorzystaj z obliczeń Godzia i pamiętaj o dziedzinie.
20 paź 21:14