Kolejne miesieczne rachunki za telefon panstwa Mamutow zaokraglone do pelnych zl
magda: Kolejne miesieczne rachunki za telefon panstwa Mamutow zaokraglone do pelnych zlotych
wynosily:50,61,43,60,49,52,47,36,42,45,33,46.Wyznacz (z dokladnoscia do drugiego miejsca po
przecinku) srednia i odchylenie standardowe tych danych
20 paź 16:42
dero2005:
średnia ā =
50+61+43+60+49+52+47+36+42+45+33+4612 = 47,00
| | (a1−ā)2 +(a2−ā)2+...+(an−ā)2 | |
wariancja σ2 = |
| =
|
| | n | |
odchylenie standardowe σ =
√σ2
20 paź 21:22