| 2x | 2x | ||
− 1 = | |||
| 2x+3 | 2x−3 |
| 3 | 3 | |||
x=− | x= | |||
| 2 | 2 |
| −3−3 √2 | ||
x= | ||
| 2 |
| 3 √2 −3 | ||
x= | ||
| 2 |
robi się to tak samo jak z ułamkami w których są liczby, przykład
| 3 | 2 | |||
1 − | > | |||
| 4 | 9 |
| 4 | 3 | 2 | |||
− | − | > 0 | |||
| 4 | 4 | 9 |
| 4 − 3 | 2 | ||
− | > 0 | ||
| 4 | 9 |
| (4 − 3)*9 | 2*4 | ||
− | > 0 | ||
| 4*9 | 9*4 |
| (4 − 3)*9 − 2*4 | |
> 0 | |
| 4*9 |
a zdaje się, że dziś przeze mnie już zgrzytało
Ci się ząbkami, bo się gdzieś udzieliłam niepotrzebnie
| 2x | 2x | ||
− 1 = | |||
| 2x + 3 | 2x−3 |
| 3 | 3 | |||
x = − | x = | |||
| 2 | 2 |
| 2x | 2x+3 | 2x | |||
− | − | = 0 | |||
| 2x + 3 | 2x + 3 | 2x − 3 |
| 2x − 2x + 3 | 2x | ||
− | = 0 | ||
| 2x + 3 | 2x − 3 |
| (2x − 2x +3) * (2x − 3) | (2x) * (2x + 3) | ||
− | = 0 | ||
| (2x + 3) * (2x − 3) | (2x − 3) * (2x + 3) |
| (2x − 2x + 3) * (2x − 3) − (2x) * (2x + 3) | |
= 0 | |
| (2x + 3) * (2x − 3) |
| 4 x2 − 6x − 4x2 − 6x + 6x − 9 − 4x2 − 6x | |
= 0 | |
| (2x +3) * (2x − 3) |
| −4 x2 − 12x − 9 | |
= 0 | |
| 4 x2 − 6x + 6x − 9 |
| −4 x2 − 12x − 9 | |
= 0 | |
| 4 x2 − 9 |
| −b | 12 | 12 | |||
= | = − | ||||
| 2a | 2*(−4) | 8 |
|
| |||||||||||||||||||||
a(x− x0)2 = | = | = | ||||||||||||||||||||
| 4 x2 − 9 | 4 x2 − 9 |
| 576 | 1 | 64 | 1 | |||||||||||||||
= | * − | = − | * | = −1 | |||||||||||||||
| 4 x2 − 9 | 64 | 9 | 64 | 1 |
| 2x | 2x + 3 | 2x | |||
− | − | = 0 | |||
| 2x + 3 | 2x + 3 | 2x − 3 |
| 2x − (2x + 3) | 2x | ||
− | = 0 | ||
| 2x + 3 | 2x − 3 |
| 2x − 2x − 3 | 2x | ||
− | = 0 −− tu możesz sobie uprościć licznik | ||
| 2x + 3 | 2x − 3 |
| 3 | 2x | |||
− | − | |||
| 2x + 3 | 2x − 3 |
| −3(2x − 3) − 2x(2x + 3) | |
= 0 / * (2x − 3)(2x + 3) | |
| (2x − 3)(2x + 3) |
| 12 − 12√2 | ||
x1 = | = ... | |
| −8 |
| 12 + 12√2 | ||
x2 = | = ... | |
| −8 |
? zamiast to zredukować to wymnażasz przez to i tam powstał błąd...
| 2x − (2x + 3) | 2x | −3 | 2x | ||||
− | = | − | |||||
| 2x + 3 | 2x − 3 | 2x + 3 | 2x − 3 |