Funkcje. potrzebna pomoc.
Kacper:

Dla asów z funkcji.
Szkielet prostopadłościanu o podstawie kwadratu o boku x wykonano z 80cm drutu.
a)Podaj wzór funkcji y=V(x) opisującej jego objętość tego prostopadłościanu w zależności od x.
b)Określ dziedzinę tej funkcji.
Zadanie dla mnie trudne, dlatego mile widziane wytłumaczenie. Chcę to zrozumieć, bo odpowiedź
znam. Z góry dziękuje
20 paź 14:11
sushi_ gg6397228:
jak zapiszesz sume wszystkich bokow bryły
20 paź 14:27
Kacper: Pc=2Pp + 4Pb ? o to chodzi?
20 paź 16:39
sushi_ gg6397228:
mialem na mysli sume wszystkich krawedzi
20 paź 22:22
iza: jestes na gg? sushi
20 paź 22:36
sushi_ gg6397228:
tak, ale mam stare
20 paź 22:41
iza: no to co
20 paź 22:42
sushi_ gg6397228:
to mi nie przychodzi wiadomosc z nowych numerow powyzej 17mln tylko idzie od razu do archiwum i
idzie po 3 numerach zastepczych wiec nie moge odpisac, mozesz tylko wpisac poczte na gg i moze
mi sie to wyswietli to odpisze
20 paź 22:46
Kacper: krawędzi jest 12. Czyli 12 x
20 paź 22:57
sushi_ gg6397228:
nieee, wtedy bys mial szescian
20 paź 23:01
think: Kacper musisz rozróżnić krawędzie podstaw i krawędzie wysokości prostopadłościanu
20 paź 23:02
Kacper: Fakt, mylący obrazek, mój błąd. 8krawędzi podstawy + 4krawędzie boczne
20 paź 23:14
sushi_ gg6397228: x− krawedz podstawy
y− krawedz wysokosci
8x+4y=80 wiec y=...
20 paź 23:14
Kacper: 8x+4y=80
4y=80 − 8x / :4
20 paź 23:17
sushi_ gg6397228: y=... podaj zapisz
20 paź 23:19
Kacper: y=18x
20 paź 23:20
sushi_ gg6397228: nieee, probujemy dalej
20 paź 23:23
Kacper: 4y=80 − 8x / :4
y=20 − 2x
20 paź 23:25
sushi_ gg6397228:
mamy y= 20−2x
jaki jest wzor na objetosc
20 paź 23:28
Kacper: V= 2Pp pomnożone przez wysokość (h), tak?
20 paź 23:30
think: tak Kacper
20 paź 23:35
sushi_ gg6397228:
V=x*x*y
V=x2*(20−2x)
20 paź 23:36
Kacper: V=2x2 20 − 2x
20 paź 23:37
Kacper: aha, no i zgadza się z wynikiem 20x
2 − 2x
3 , aj mozolnie mi idą takie zadania, ale dzięki za
pomoc!
20 paź 23:40