Tomasz: Określ liczbę różnych pierwiastków wielomianu W(x)=ax
3+x
2+x w zależności od wartości
współczynnika a.
Nie wiem jak zacząć. A zapewne prościutkie

Z góry dziękuję za pomoc!
4 sty 21:42
Basia:
1. a=0
W(x)=x2+x=x(x-1)
x(x+1)=0 ⇔ x=0 lub x =-1
dla a=0 mamy 2 pierwoastki
2. a#0
x wyłączyć przed nawias
x(ax2+x+1) = 0
x=0 zawsze będzie pierwiastkiem tego wielomianu
ax2+x+1 = 0 ma 2 lub 1 lub 0 w zależności od Δ
Δ= 1 - 4a
1-4a > 0
-4a > -1
a < 1/4
dla a<1/4 mamy 2+1=3 pierwiastki
1-4a=0
a=1/4
dla a=1/4 mamy 1+1=2 pierwiastki
1-4a<0
-4a<-1
a>1/4
dla a>1/4 mamy 0+1=1 pierwiastek
ostatecznie:
a>1/4 - 1 pierwiastek
a=0 lub a=1/4 2
a<1/4 i a#0 3
4 sty 21:53
Tomasz: No jasne; jak mogłem

Dzięki!
4 sty 22:04