równanie
isiuleq: następne równanie
liczę dziedzinę
x
2+4x+3≠0
Δ=16−12
Δ=4
x1=−3
x2=−1
D:R\{−3,−1}
i nie wiem co dalej
20 paź 09:57
Bogdan:
Dziedzinę się nie liczy, dziedzinę wyznacza się.
Nie powtarza się również wielokrotnie oznaczenia literowego w działaniach rachunkowych.
Δ 16 − 12 = 4 (nie powinno się pisać Δ = ..., Δ = ... )
Skoro mianownik jest różny od zera, to znaczy, że licznik jest równy zero.
x2 + 3x + 2 = 0
20 paź 10:08
isiuleq: licznik do zera i liczyć?
tzn
X
2+3x+2 = 0
20 paź 10:08
isiuleq: X2+3x+2=0
Δ=9−8=1
x1=−4
x2=−1
20 paź 10:12
Bogdan:
Rozwiąż ostatnie równanie jeszcze raz.
Stosuj indeksy dolne: x1, x2
20 paź 10:16
mila:
zapomniałaś o mianowniku
20 paź 10:22
isiuleq:
| | −3−1 | |
x2= |
| =U={−4}{2}=−2 |
| | 2*1 | |
20 paź 10:29
Bogdan:
Która z tych jest rozwiązaniem pierwotnego równania (spójrz na dziedzinę)
20 paź 10:33
Bogdan:
Która z tych liczb jest rozwiązaniem pierwotnego równania?
20 paź 10:33
isiuleq: −2 jest rozwiązaniem równania
20 paź 10:35
Bogdan:
Ok
20 paź 10:42