równania wymierne
isiuleq: równania wymierne
pierwsze:
wyznaczam dziedzinę
D: x+1≠0 i x−1≠0
x≠−1 x≠1
i dalej mnożę na krzyż
x(x−1)=(x+1)2x
x
2 −x= 2x
2+2X
x
2−x−2x
2−2x=0
−x
2−3x=0
x(x+3)=0
i wynik mam −3,0.
20 paź 09:13
sushi_ gg6397228:
zawsze jak cos wyliczysz, to podstaw do wyjsciowego i sprawdz czy sie zgadza
dla x=0 mamy 0=0 ok
| | 3 | | 6 | |
dla x=−3 mamy |
| = |
| OK |
| | 2 | | 4 | |
odp x∊{−3, 0}
20 paź 09:18
isiuleq: ooo coś mi w końcu wyszło
20 paź 09:19
sushi_ gg6397228:
tylko do pracy semestralnej musisz uwzglednic autorow pomagajacych Tobie

tutaj na forum
20 paź 09:24
isiuleq: oczywiście dołącze bibliografię
20 paź 09:24
Bogdan:
Jest mała nieścisłość:
−x2 − 3x = 0 ⇒ −x(x + 3) = 0
Chodzi o minus przed nawiasem.
Gubienie znaku minus to częsty grzech. Aby go uniknąć, można przenosić elementy
równania na tę stronę, gdzie składnik ustawiony na pierwszym miejscu nie będzie miał
znaku minus.
W tym przykładzie można było przenieść elementy równania na prawą stronę.
x2 − x = 2x2 + 2x ⇒ 0 = x2 + 3x ⇒ 0 = x(x + 3)
Można również dodawać składniki w pamięci, czyli zamiast pisać: 0 = 2x2 − x2 + 2x + x
można od razu zapisać: 0 = x2 + 3x.
20 paź 09:29