równania
isiuleq: WItam, to znów ja piszę dalej pracę semestralną

sprawdzcie to całe zadanie czy dobrze potem jeszcze 2 mi zostaną
Wyznacz dziedzinę funkcji wymiernej"
x
2−1≠0 <=> (x+1)(x−1)≠0<=>x=−1
x= 1
D=R\{−1,1}
x
4−6x
2+9≠0
Δ=b
2−4ac
Δ=36−36
Δ=0
x1=−3
x2=−3
odp D=R\{−3}
20 paź 08:31
Bogdan:
b) trzeba poprawić
Założenie: x4 − 6x + 9 ≠ 0 ⇒ (x2 − 3)2 ≠ 0 ⇒ (x − √3)2(x + √3)2 ≠ 0 ⇒
⇒ x ≠ √3 ⋀ x ≠ −√3
Df: x ∊ ℛ \ {−√3, √3}
20 paź 08:39
isiuleq: i znów nic nie rozumiem, a myślalam ze zaczęłam kumać
20 paź 08:41
sushi_ gg6397228:
a) OK
b) nie masz rowanie 4 stopnia wiec nie mozna tak tego z delty policzyc
x4−6x2+9=0
podstawienie t=x2 , t>0
t2−6t+9=0
(t−3)2=0 (lub przez delte)
t=3 ==> x2=3
x1= √3 lub x2=−√3
Dziedzina: x∊R\ {−√3, √3}
20 paź 08:41
isiuleq: ok dzięki zaraz to sobie przeanalizuję i biorę się za następne zadania, trochę Was pomęczę
20 paź 08:43
Bogdan:
No cóż, wzory skróconego mnożenia trzeba mieć opanowane.
20 paź 08:47