Mickej: Suma długości krawędzi prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest równa l. Wyznacz
największa możliwą objętość tego prostopadłościanu.
4 sty 21:27
Mickej:
4 sty 21:45
Eta:
Dj! Mickej!
pisze duże L , bo małe nie odróznia sie zbytnio!
( Ty mozesz pisać jako małe
8a +4h= L to h= (L- 8a)/4 przy 0<a<L/8
V(a) = a2*(L -8a) /4
V'(a) = (1/4) ( 2a*(L -8a) + a2 *(-8) = (1/4)(2La -24a2)
2La - 24a2 = 0 / :a bo a ≠0
a= L/12 to h= L/12 ( oblicz podstawiając a tak wyjdzie
odp; tym prostopadłościanem jest
sześcian o krawędzi a=h= L/12
4 sty 21:49