rozkład wielomianu
sim: Witam, mam dane zadanie: Rozwiąż równanie: x3+5x2−9x−45=0
Rozkładam wielomian na czynniki:
x2(x+5)−9(x−5)=0
(x2−9)(x+5)(x−5)=0
Czy popełniłem jakiś błąd przy rozkładzie? W odpowiedziach mam napisane że wielomian po
rozkładzie powinien wyglądać tak:
(x2−9)(x+5)=0
Gdzie zniknęło (x−5)?
20 paź 01:20
Jack:
źle rozkładasz na czyniki już na samym początku.
x2(x+5)−9(x+5)=0
20 paź 01:45
sim: A dlaczego tam ma być +?
20 paź 01:47
Jack:
wymnóż z powrotem przez −9 i sprawdź co Ci wyjdzie.
20 paź 01:49
sim: Ok, dzieki. Wlasnie o to mi chodziło.
20 paź 01:50