Przekształcanie wzorów
Michał: Hej, miałem problem z przekształceniem wzoru, w końcu jakoś doszedłem do rozwiązania, ale mam
pewne wątpliwości, bo brakuje mi na to reguły, zasady, itp. Oto i on:
Oblicz R
2 ze wzoru:
| | a | | c | | ad − bc | |
Mnożę pierwszą różnicę, korzystając ze wzoru: |
| − |
| = |
| |
| | b | | d | | bd | |
Nic innego mi nie przychodzi do głowy, znam ten wzór z wikipedii, ale w sumie, dlaczego trzeba
tak to obliczać, czy da się to zrobić jakoś inaczej?
Więc mam:
| | RR1 | |
Z czego wychodzi, że R2 = |
| |
| | R1 − R | |
Tak jakby obydwa ułamki zamieniły się miejscami, też nie wiem, dlaczego. Czy zawsze prawdą
jest, że jeżeli:
19 paź 22:41
sushi_ gg6397228:
to masz mnozenie na krzyz, tylko "minusa" zjadles
19 paź 22:47
toja: Ów wzór z wikipedii to po prostu sprowadzenie ułamków do wspólnego mianownika.
„mnożenie na krzyż" to proporcja
19 paź 22:56
Michał: Ok. A czemu jeśli, zamiast odejmowania zastosuję dodawanie, to tego minusa nie ma?
dalej odejmuję: U{1}{{R} i mam:
I dalej wychodzi już bez "minusa"?
19 paź 22:57
sushi_ gg6397228:
| | a | | −1 | | c | | −1 | |
bo miales |
| = |
| ⇔a*c= −b ⇔ |
| = |
| |
| | b | | c | | b | | a | |
19 paź 22:59
Michał: A sprowadzenie do wspólnego mianownika powinno objąć wymnożenie wszystkich wyrazów i nieładnie
wygląda mi ten "zrost" w mianowniku.
19 paź 23:00
toja: a* d=c* b || :b
(a* d):b=(c* b) :b
19 paź 23:06
Michał: Nie bardzo rozumiem to stwierdzenie. Moje wątpliwości budzi fakt, że to samo zadanie, prowadzi
do dwóch różnych rozwiązań, a przecież rozwiązanie powinno być jedno w tym wypadku, bo to nie
wartość bezwzględna.
19 paź 23:06
toja: ten „zrost" to:
" Odejmujemy liczniki za mianownik pozostawiamy bez zmian"
19 paź 23:13
toja: | a | | c | | a*d | | c*b | | a*d−c*b | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| b | | d | | b*d | | d*b | | d*b | |
19 paź 23:17
Michał: dobrze, to rozumiem, ale czemu przy przekształcaniu wzorów wychodzą dwa różne wyniki?
Raz, kiedy dochodzę do wyniku przez dodawanie, a drugi raz kiedy dochodzę do wyniku przez
odejmowanie?
19 paź 23:25
sushi_ gg6397228:
napisalem , ze zjadles Minusa
bo masz R1− R
a w drugim
R−R1
to jest to samo >>>
podstaw sobie liczby i zobacz jak to przeksztalcasz
19 paź 23:33
Michał: ok. dzięki.
19 paź 23:37