matematykaszkolna.pl
Przekształcanie wzorów Michał: Hej, miałem problem z przekształceniem wzoru, w końcu jakoś doszedłem do rozwiązania, ale mam pewne wątpliwości, bo brakuje mi na to reguły, zasady, itp. Oto i on: Oblicz R2 ze wzoru:
1 1 1 

=

R R1 R2 
 1 
Odejmuję

i mam:
 R1 
1 1 1 

= −

R R1 R2 
 a c ad − bc 
Mnożę pierwszą różnicę, korzystając ze wzoru:

=

b d bd 
Nic innego mi nie przychodzi do głowy, znam ten wzór z wikipedii, ale w sumie, dlaczego trzeba tak to obliczać, czy da się to zrobić jakoś inaczej? Więc mam:
R1 − R 1 

= −

RR1 R2 
 RR1 
Z czego wychodzi, że R2 =

R1 − R 
Tak jakby obydwa ułamki zamieniły się miejscami, też nie wiem, dlaczego. Czy zawsze prawdą jest, że jeżeli:
a 1 

=

b c 
 b 
to c =

?
 a 
19 paź 22:41
sushi_ gg6397228: to masz mnozenie na krzyz, tylko "minusa" zjadles
19 paź 22:47
toja: Ów wzór z wikipedii to po prostu sprowadzenie ułamków do wspólnego mianownika. „mnożenie na krzyż" to proporcja
19 paź 22:56
Michał: Ok. A czemu jeśli, zamiast odejmowania zastosuję dodawanie, to tego minusa nie ma?
1 1 1 

+

=

R R2 R1 
dalej odejmuję: U{1}{{R} i mam:
1 R − R1 

=

R2 R1R 
I dalej wychodzi już bez "minusa"?
19 paź 22:57
sushi_ gg6397228:
 a −1 c −1 
bo miales

=

⇔a*c= −b ⇔

=

b c b a 
19 paź 22:59
Michał: A sprowadzenie do wspólnego mianownika powinno objąć wymnożenie wszystkich wyrazów i nieładnie wygląda mi ten "zrost" w mianowniku.
19 paź 23:00
toja:
a c 

=

|| * d
b d 
a c 

* d=

* d
b d 
a 

* d=c || * b
b 
a 

* d* b=c* b
b 
a* d=c* b || :b (a* d):b=(c* b) :b
a* d c* b 

=

b b 
a* d 

=c
b 
19 paź 23:06
Michał: Nie bardzo rozumiem to stwierdzenie. Moje wątpliwości budzi fakt, że to samo zadanie, prowadzi do dwóch różnych rozwiązań, a przecież rozwiązanie powinno być jedno w tym wypadku, bo to nie wartość bezwzględna.
19 paź 23:06
toja: ten „zrost" to: " Odejmujemy liczniki za mianownik pozostawiamy bez zmian"
7 2 7−2 5 

=

=

8 8 8 8 
19 paź 23:13
toja:
a c a*d c*b a*d−c*b 

=

=

b d b*d d*b d*b 
19 paź 23:17
Michał: dobrze, to rozumiem, ale czemu przy przekształcaniu wzorów wychodzą dwa różne wyniki? Raz, kiedy dochodzę do wyniku przez dodawanie, a drugi raz kiedy dochodzę do wyniku przez odejmowanie?
19 paź 23:25
sushi_ gg6397228: napisalem , ze zjadles Minusa bo masz R1− R a w drugim R−R1 to jest to samo >>> podstaw sobie liczby i zobacz jak to przeksztalcasz
19 paź 23:33
Michał: ok. dzięki.
19 paź 23:37