logarytmy
ktoś:
log 25=2
x+2
może mi ktoś pomóc?
19 paź 22:26
think: z definicji
logab = c ⇔ ac = b
oraz a > 0 i a ≠ 1 i b > 0
19 paź 22:27
ktoś: próbowałam tak ale nie wyszło
19 paź 22:30
sushi_ gg6397228: to pokaz, juz na oko widac ile bedzie "x"
19 paź 22:31
ktoś: wybaczcie ale ja mam chyba krzywe oko
19 paź 22:32
think: zacznij od tego że
x + 2 > 0 ⇒ x > −2
x + 2 ≠ 1 ⇒ x ≠ −1
teraz
(x + 2)
2 = 25
(x+2)
2 = 5
2
... i tutaj oko powinno Ci się naprostować
19 paź 22:34
ktoś: aaa dobra, już widzę, dziękuję
19 paź 22:35
think: proszę
19 paź 22:38