dana jest funkcja...
Łukasz505: | | 5x−3 | |
Dana jest funkcja f opisana wzorem f(x)= |
|
|
| | 2+x | |
a)wyznacz dziedzine funkcji f
b)oblicz argument, dla ktorego wartosc funkcji f wynosi −
43
c)oblicz wartosc funkcji f dla argumentu
√2 i podaj te wartosc w postaci a+b
√c , gdzie
a,b,c sa liczbami wymiernymi i c>0.
| | 5x | |
d)dla jakiego argumentu funkcja foraz go wzorze g(x)= |
| , gdzie x ≠ 3 , przyjmuje te |
| | x−3 | |
sama warotosc?
19 paź 21:49
mila: Łukasz zerknij najpierw do poprzedniego zadania .Czy tam są ułamki ?
19 paź 21:50
mila: chodzi zadanie z miejscami zerowymi −3 i 3 zagladnij i odpowiedz
19 paź 21:57
Łukasz505: tak odpisalem w tamtym zadaniu ze dopiero jestem pare min na tej stronce, i wczesniej nie
wiedzialem jak robic te ulamki itd przepraszam:( teraz juz wiem
19 paź 21:59
mila: popraw tamto zadanie
najpierw dziedzina mianownik ≠0 czyli 2+x≠0
2+x=0
x=−2
D=R−{−2}
b) argument to x wartośc funkcii to y albo inaczej f(x) czyli masz obliczyć dla jakiego x
bedzie y=−4/3 podstawiamy za f(x) −4/3
| | 5x−3 | | 4 | |
0= |
| − |
| do wspólnego mianownika spróbuj dalej |
| | 2+x | | 3 | |
19 paź 22:16
Łukasz505: prosze dokoncz mi te zadanie ja z tego jestem plytki:(
19 paź 22:24
mila: powinno być
| 3*(5x−3) | | 4*(2+x) | |
| − |
| }=0 |
| 3*(2+x) | | 3*(2+x) | |
| 15x−9−8−4x | |
| =0 6+x≠0 czyli licznik musi=0 |
| 6+3x | |
11x−17=0
11x=17
w c) podstaw za x
√2
19 paź 22:32
mila: niestety muszę kończyc
| | 5*√2−3 | |
f(x)= |
| mnozymu licznik i mianownik przez 2−√2,żeby sie pozbyć pierwiastka z |
| | 2+√2 | |
mianownika
licznik (5*
√2−3)((2−
√2}= 10
√2−5*4−6+3
√2 =13
√2−26=6,5
√2−13
mianownik (2+
√2)(2−
√2) 4−2 2
19 paź 22:50
mila: w d ) f(x)=g(x)
mnożysz na ukos wszystkie x na lewo liczby bez x na prawo obliczasz ile wynosi 1x
19 paź 22:57