pochodne ze wzoru na fize....
niewiem: β=(m
0−m
t)/[ m
t(t−t
0)] potrzebuje wyliczyc pochodna czastkowa po kazdej zmiennej. Moze ktow
wie jak to zrobic
19 paź 21:49
Nadek:
Spróbuję policzyć pochodną cząstkową po m
t na dwa sposoby:
| | mo − mt | | mo | | 1 | |
β= |
| ⇔ β= |
| − |
|
|
| | mt(t − to) | | mt (t − to) | | t − to | |
W pierwszym przypadku liczymy:
| | −mt(t−to) − (mo − mt)(t − to) | |
β'mt = |
|
|
| | mt2(t−to)2 | |
W drugim przypadku jest jeszcze łatwiej:
20 paź 11:52
Nadek:
c.d.
Sprawdź tożsamość , i dalej postępując podobnie
wylicz pozostałe pochodne cząstkowe
20 paź 11:56
niewiem: Czyli:
Dobrze tak? czy cos pomieszalem?
20 paź 20:42
niewiem: Czyli ta pochodna m
t jest z licznika:
| | −mt(t−to) − (mo − mt)(t − to) | |
β'mt = |
|
|
| | mt2(t−to)2 | |
| | m0 | |
a ta mt z mianownika?: β'mt =− |
|
|
| | mt2(t−to) | |
Czy obie z mianownika?
20 paź 20:48