parametr
Przemek: Dla jakich wartości parametru α suma kwadratów pierwiastków równania x2−2xsinα−cos2α=0 jest
równa 2 .Pomoże ktoś ?
19 paź 21:47
think: czyli
x12 + x22 = 2
(x1 + x2)2 − 2x1x2 = 2
x1 + x2 = ...
i
x1x2 = ...
tu kłaniają się wzory Viete'a
19 paź 22:01
nikka: 1. Δ > 0
Δ = (2sinα)
2 − 4*1*(−cos
2α = 4sin
2α + 4cos
2α = 4(sin{2}α + cos
2α) = 4*1 = 4 > 0
Δ > 0 dla dowolnego α
2. x
12 + x
22 = 2
x
12 + 2x
1x
2 + x
22 − 2 x
1{x
2 = 2
(x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2 = 2
| | b | | c | |
(− |
| )2 − 2* |
| = 2 (ze wzorów Viete'a) |
| | a | | a | |
| | 2sinα | | cos2α | |
(− |
| )2 − 2*(− |
| ) = 2 |
| | 1 | | 1 | |
4sin
2α + 2 cos
2α = 2
2sin
2α + cos
2α = 1
2sin
2α + 1 − sin
2α = 1
sin
2α = 0
sinα = 0
α = kπ i k∊C
nie mam pewności czy wszystko dobrze zapisałam... sprawdź jak masz odpowiedź
19 paź 22:18
Maadzia: tak jest w odpowiedziach czyli dobrze dziękuję bardzo
19 paź 22:31
sushi_ gg6397228:
Ktos przez godzine czekania na gotowca zmienil płec z Przemka na Maaadzia
19 paź 22:33
nikka:
19 paź 22:34
Przemek: Sorka ale siostra czasem pisze na forum i zapomniałem zmienić nicku na swój
19 paź 22:42