znaleźć pierwiastki równania
Kasiunia :D: proszę o pomoc w znalezieniu pierwiastków w równaniu
y=x
3+x−2
z góry bardzo dziękuję za pomoc
19 paź 21:42
nikka: np. można policzyć deltę i pierwiastki
lub można próbować rozłożyć na czynniki ...
19 paź 21:46
Kasiunia :D: zgadza się tylko że mam takie coś:
(x−1)*(x
2+x+2) i nie wiem jak drugie wyrażenie rozłożyć
19 paź 22:00
nikka: źle spojrzałam, myślałam, że to kwadratowe ...
co do drugiego nawiasu to liczymy deltę
Δ = 1 − 8 = −7 < 0
czyli drugiego nawiasu nie da się rozłożyć
jedynym pierwiastkiem równania jest x = 1
19 paź 22:08
Kasiunia :D: dziękuję bardzo za pomoc
19 paź 22:15