liczyby...
Łukasz505: Liczby −3 oraz 3 sa miejscami zerowymi funkcji f, opisanej wzorem:
a) f(x)=(x−3)(x+3) b) f(x)=x2−6+9
→→→
x2−3x
c) f(x)= 2x2=6 d) f(x)=x2+9
3
19 paź 21:03
mila: wiesz co to jest miejsce zerowe ?
19 paź 21:08
Łukasz505: nie wiem...
19 paź 21:12
mila: to jest taki x dla którego y=0
czyli w twoim zadaniu jezeli za x podstawisz −3 i za x podstawisz 3 to y =0
a (x−3)(x+3)=x2−9
19 paź 21:21
Łukasz505: dzieukuje Ci bardzo
19 paź 21:30
nikka: jak dla mnie to nie będzie a)
w przykładzie a) mamy funkcje wymierną (o ile dobrze odczytałam zapis) o D = R\{0,3} czyli x =
| | 0 | |
3 nie może być miejscem zerowym bo wtedy dostalibyśmy |
| ... miejscem zerowym tej funkcji |
| | 0 | |
jest tylko x = −3
czy na pewno pozostałe odpowiedzi są poprawnie przepisane? co powinno być w c?
19 paź 21:36
mila:

Lukasz widzisz tak wygląda funkcja ,która ma miejsca zerowe x=−3 i x=3 jej wzór
f(x)=(x−3)(x+3) napisałąm ,ze zrobiłeś bład = X
2 − 9 podstawiasz za x −3 wychodzi
(−3)
2−9=9−9 =0 tak samo dla x=3
19 paź 21:38
mila: Łukasz tam są ułamki ? Byłam pewna ze próbowałeś liczyć
19 paź 21:40
nikka: tylko, że moim zdaniem tam jest
co oznacza, że szukając miejsc zerowych owszem mamy (x+3)(x−3) = 0 ale należy także pamiętać o
dziedzinie funkcji
D: x
2 − 3x ≠ 0 → x ≠0 i x≠3 czyli D = R\{0,3}
czyli (x = 3 lub x = −3) i x∊D a stąd wynika, że x = −3
19 paź 21:44
Łukasz505: Liczby −3 oraz 3 sa miejscami zerowymi funkcji f, opisanej wzorem:
| | (x−3)(x+3) | |
a) f(x)= |
|
|
| | x2−3x | |
b) f(x)= x
2−6x+9
c) f(x)=
23x
2−6
d) f(x)=x
2+9
przepraszam was bardzo, jestem pare min na tej stronie, wczensiej nie wiedzialem jak wstawiac
te ulamki itd i dziekuje wam bardzo za poswiecenie czasu na te zadania
19 paź 21:57
mila: a) najpierw dziedzina mianownik ≠ 0 czyli x
2−3x≠0
sprawdamy dla jakich x=0 i wykluczamy je z dziedziny
x
−3x=0
x(x−3)=0
x=0 x=3
D=R−{0.3}
czyli nie moze być 3 miejscem zerowym
| | 2 | |
to będzie przykład c ) |
| *(−3)2−6=2/3*9−6=0 tak samo sprawdasz dla x=3 |
| | 3 | |
19 paź 22:06
Łukasz505: potrzebuje konkretnej odp. bez rozwiazania
19 paź 22:50
mila: napisałam c a jak się chcesz nauczyć bez liczenia ?
19 paź 22:53
Mateusz: miejscami zerowymi fukcji f(x)=X sa liczby
29 kwi 12:37
Mateusz : miejscami zerowymi funkcji f(x)=X są liczby
a)−1i0 b) −1i1 c)−1/2 i 1/2 d)oi1
prosze o odpowiedź
29 kwi 12:41
Kaja: funkcja f(x)=x ma tylko jedno miejsce zerowe: x=0. może miał być inny wzór funkcji?
29 kwi 12:43