dochodzenie
matematyczka ? :
Wykaż że
c) 5*37+2*36+3*35 jest parzysta;
d) 620+3*619−4*618 jest wielokrotnością liczby 5.
19 paź 20:58
sushi_ gg6397228:
wyciagnac przed nawias a) 35 b) 618
19 paź 20:59
sushi_ gg6397228:
a) mozna wyciganc nawet 36 i wtedy zostanie (5*3+2+1)
19 paź 21:06
sushi_ gg6397228:
a nawet jak sie doglebnie przyjrzec to bedzie
5*37 + 2*36 + 3*35= 5* 37 + 2* 36 + 36 = 5*37 + 3*36= 5*37 +37 = 6*37=2*3*37=2*38
19 paź 21:09
matematyczka ? : b) 618 (62 + 3*6−4) = 618 (36+18−4) = 618 * 50
19 paź 21:25
sushi_ gg6397228:
618*10 * 5 = 5*(618*10)
19 paź 21:26