paula: zad1. znajdz liczbę ,której 4%stanowi 12
zad2. x2-5x+3 dla x=1 oblicz wartość liczbową wyrażeń
2x+1 2
zad3, (x)≤3 rozwiąż nierówność
4 sty 21:15
adm: 1.
x-pewna liczba
4%x=12
4/100*x=12
x=1200/4
x=300
4 sty 21:22
adm: 2. jesli dobrze zrozumiałam treść polecenia to:
1-5+3=-1
4+1=5
4 sty 21:23
Basia:
1)
4% - 12
100% - x
x=12*100 / 4 =300
2) podstawiasz za x to co podano
12-5*1+3 = 1-5+3=-1
2*2+1=5
3) to chyba ma być |x| (wartość bezwzględna)
|x|≤3 ⇔ x∈<-3; 3>
4 sty 21:24
olkaaaa.: zad. 1
mozna to obliczyc z proporcji.
4% = 12
100% = x
wtedy mnozysz na krzyz. i wychodzi Ci
1200 = 4x
x = 300
zad.2
wydaje mi sie, ze trzeba od razu podstawic, czyli:
12-5*1+3=1-5+3=-1
2*2+1=4+1+5
zad.3
tu chodzi o to, ze x∈<3,∞)
czy to jest wartosc bezwzgledna?
pozdrawiam.
4 sty 21:25
paula: ale w zadaniu nr2 są kreski ułamkowe
4 sty 21:30
Basia:
no to podstaw wszędzie za x liczbę 1/2 i policz
(1/2)2 - 5*(1/2) + 3 1/4 - 5/2 + 3 1/4 - 10/4 + 12/4
------------------------------- = ----------------------- = ----------------------------
=
2*(1/2) +1 1 + 1 2
3/4
--------- = 3/8
2
4 sty 21:39
Basia:
= mi przeskoczyło pod kreskę ale chyba rozumiesz jak to jest
4 sty 21:40
paula: tak wiem dziękuje bardzo
4 sty 21:43