nalepek: 1. Reszta z dzielenia W(x) przez (x-1) wynosi 2, a z dzielenia przez (x-3) jest równa 5.
Podaj wielomian R(x), ktory jest resztą dzielenia W(x) przez (x-1)(x-3)
2. Liczba -3 jest miejscem zerowym W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez
P(x)=x2-x-12 jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia W(x) przez (x-4) otrzymujemy resztę
14
3. Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian P(x)=x2+2x-8 jest równa R(x)=-5x+2.
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x+4)
4. Oblicz sumę wszystkich współczynników wielomianu
W(x)=(x3-x+1)2000+(x2+x-1)2001
4 sty 20:38
Basia:
R(x) jest wielomianem stopnia co najwyżej 1
R(x)=ax+b
W(x) = (x-1)(x-3)P(x) + R(x)
W(x)= (x-1)Q(x) +2
W(1) = 2
W(x) = (x-3)L(x) + 5
W(3) = 5
W(1) = R(1) = 2
W(3) = R(3) = 5
a*1 + b = 2
a*3 +b = 5
-a -b =-2
3a+b = 5
2a=3
a=3/2
b=2-3/2=1/2
R(x)= 1,5x + 0,5
jesli cos nie jest jasne pytaj
4 sty 21:01
Basia:
jak w poprzednim R(x) jest wielomainem stopnia co najwyżej 1
R(x) = ax + b
P(x) = (x+3)(x-4)
co łatwo obliczyć licząc Δ i pierwiastki
W(x) = P(x)*Q(x) + R(x)
W(-3) = P(-3)*Q(x) +R(-3)
0 = 0*Q(x) + R(-3)
R(-3)=0
----------------------------
W(4) = P(4)*Q(x) +R(4)
14 = 0*Q(x) +R(4)
R(4) =14
------------------------------
dokończysz ?
4 sty 21:08
Basia:
wystarczy zauważyć, że P(x) = x2 + 2x - 8 = (x-1)(x+4)
co oczywiście widac po policzeniu Δ i pierwiastków
z tresci wynika, że
W(x) = P(x)*Q(x) - 5x + 2
W(x) = (x+4)(x-1)*Q(x) -5x +2
dzielimy -5x+2 przez x+4 = -5 reszta 22
-5x+2 = -5(x+4) +22
W(x) = (x+4)(x-1)*Q(x) -5(x+4) + 22
W(x) = (x+4) [ (x-1)Q(x) -5 ] +22
czyli reszta z dzielenia przez x+4 wynosi 22
4 sty 21:17
Basia:
w 4 to jest razy 2000 i razy 2001 czy do potegi 2000 i do potęgi 2001 ?
4 sty 21:18
nalepek: tak tak, w czwartym to jest do potęgi
4 sty 22:11
Basia:
to straszne pisanie bo to same symbole Newtona
tam się to potem poredukuje, ale...............
w każdym razie korzystamy z wzoru:
(a+b)n = (n nad 0)anb0 + (n nad 1)an-1b1 + ......+ (n nad n)a(n-n)bn
zapisałabym te wyrażenia tak:
pierwsze: [ x3 - (x -1) ]2000
drugie: [ x2 + (x - 1) ]2001
i próbowała zapisać kilka poczatkowych wyrazów
coś sie powinno poredukować, ale na razie za bardzo tego nie widzę
może za chwilę coś mnie "natchnie"
a jesteś pewny, że tam jest 2001 ?
4 sty 22:30
Basia:
a czy w drugim nawiasie nie powinno być też x3 ?
miałoby to wtedy ręce i nogi
4 sty 22:36
nalepek: za cholere nie wiem dalej o co chodzi w 16 i 17..
6 sty 12:30
Basia:
a co to jest 16 i 17 ?
6 sty 12:32
nalepek: tzn i 1 i w 2 nie wiem
i w sumie 3 też nie rozumiem nadal : /
6 sty 12:34
Basia:
konkretnie czego ? zadawaj pytania krok po kroku; tylko tak możemy do czegoś dojść
6 sty 12:37
Basia: ale może trochę później, teraz muszę kończyć; przepraszam, ale coś wypadło
6 sty 12:38
nalepek:
1.
skąd wiadomo, że R(x) jest co najwyżej stopnia 1 ?
R(x)=ax+b
W(x) = (x-1)(x-3)P(x) + R(x)
to jest dla mnie zrozumiałe
tak jak i to:
W(x)= (x-1)Q(x) +2
W(1) = 2
W(x) = (x-3)L(x) + 5
W(3) = 5
aaaale:
W(1) = R(1) = 2
W(3) = R(3) = 5
skąd to ?
2.
W(x) = P(x)*Q(x) + R(x) <-- no to wiem
W(-3) = P(-3)*Q(x) +R(-3) <-- to mniej więcej

0 = 0*Q(x) + R(-3) <- to wiem
R(-3)=0 <--też
----------------------------
W(4) = P(4)*Q(x) +R(4) <-- tu tak samo jak wyżej
14 = 0*Q(x) +R(4)
R(4) =14
------------------------------
no ale co dalej, bo nie wiem

?
3.
od tego momentu:
dzielimy -5x+2 przez x+4 = -5 reszta 22
-5x+2 = -5(x+4) +22
W(x) = (x+4)(x-1)*Q(x) -5(x+4) + 22
W(x) = (x+4) [ (x-1)Q(x) -5 ] +22
czyli reszta z dzielenia przez x+4 wynosi 22
6 sty 12:45
Basia:
1.
dzielisz przez (x-1)(x-3) czyli wielomian stopnia 2
reszta musi być przynajmniej o stopień niższa, bo gdyby jeszcze było x2 (albo więcej)
mógłbyś dzielić nadal
W(x) przy dzieleniu przez x-1 daje resztę 2
czyli
W(x)= (x-1)*p(x) + 2
W(x)= (x-1)(x-3)*q(x) + R(x)
czyli
z 1: W(1) = 0*p(x)+ 2=2
z 2: W(1)=0(x-3)q(x)+R(1)=R(1)
W(1) = R(1) = 2
---------------------------------
W(x) przy dzieleniu przez x-3 daje resztę 5
W(x)=(x-3)*f(x) +5
W(x)= (x-1)(x-3)*q(x) + R(x)
czyli
z 1: W(3) = 0f(x) +5 = 5
z 2: W(3)=(x-1)*0*q(x) +R(3)= R(3)
W(3)=R(3)=5
W(3) = R(3) =5
6 sty 14:42
Basia:
2. Liczba -3 jest miejscem zerowym W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez
P(x)=x2-x-12 jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia W(x) przez (x-4) otrzymujemy resztę
14
P(x)=(x-4)(x+3)
W(x) = P(x)*Q(x) + R(x)
W(x) = (x-4)*(x+3)*Q(x) + R(x)
W(x) = (x-4)*f(x) +14
W(-3)=0
W(-3)= (x-4)*0*Q(x) +R(-3) = R(-3)
czyli R(-3)=0
--------------------
W(4) = 0*(x+3)*Q(x) +R(4) = R(4)
W(4) = 0*f(x) +14 = 14
czyli R(4)=14
------------------------
R(x) = ax+b
-3a + b =0
4a +b =14
bo R(x) jest resztą z dzielenia przez wiel. st. 2
czyli może być stopnia co najwyżej 1
no i masz układ dwóch równań z dwiemam niewiadomymi
to już potrafisz rozwiązać, nie pytam, wiem
6 sty 14:54
Basia:
3.
od tego momentu:
dzielimy -5x+2 przez x+4 = -5 reszta 22
-5x+2 = -5(x+4) +22
W(x) = (x+4)(x-1)*Q(x) -5(x+4) + 22
W(x) = (x+4) [ (x-1)Q(x) -5 ] +22
czyli reszta z dzielenia przez x+4 wynosi 22
------------------------------------------------------------------------
można inaczej
W(x) =(x+4)(x-1)*Q(x) -5x +2
W(x) = (x-4)(x-1)*Q(x) -5x-20+20+2 odejmuję i dodaję 20
W(x) = (x-4)(x-1)*Q(x) -5(x+4) +22
W(x) = (x+4) [ (x-1)*Q(x) -5 ] +22
Q1(x) = (x-1)*Q(x) -5
W(x) = (x+4)*Q1(x) +22
czyli reszta wynosi 22
6 sty 15:00
nalepek: ok, 1 i 2 załapałem już

co do 3, jeszcze jutro matematyczkę spytam o co kaman

dzięki bardzo

a co do tego z tymi wielkimi potęgami, też się już w szkole dowiem
6 sty 18:39
ania: Jaka jest reszta z dzielenia liczby 22001:3 oraz reszta z dzielenia 22001:62
4 paź 19:39