zapisz w postaci jednej potęgi:
goska: b)27
2x−5*
1814−3x*3
−2x+8*
3√32x
19 paź 20:19
mila: wzory musisz umiec przy dzieleniu potęgi odejmujesz
a2:a7=a−5
jeżeli jest potęga do potęgi mnożysz
(a2)5=a10
przy mnozeniu potęgi dodajesz a3*a4=a7
19 paź 20:25
mila: wzory musisz umiec przy dzieleniu potęgi odejmujesz
a2:a7=a−5
jeżeli jest potęga do potęgi mnożysz
(a2)5=a10
przy mnozeniu potęgi dodajesz a3*a4=a7
19 paź 20:25
goska: dzięki za podpowiedź. Przykład a) rozwiązany.Proszę jeszcze o pomoć do przykładu b)
19 paź 20:51
sushi_ gg6397228:
to zapisz to aby mialo rece i nogi masz tam odejmowanie i dodawanie wiec nie zapiszesz w
postaci jednej potegi−−> masz i cyferki i "x"
19 paź 20:56
mila: Takie podpowiedzi 3
3=27 3
4=81
3
3/4=
4√33
spróbuj
19 paź 21:01
mila: Podasz nam tą treść ?
19 paź 21:10
goska: muszę zapisać w postaci jednej potęgi
19 paź 21:21
mila: Ale zadanie napisz bo nieczytelne jest
19 paź 21:24
goska: czy rozwiazanie przykładu a)będzie wyglądał tak
| a−3:(a6)−7 | | a−3:a42 | | a−39 | |
| = |
| = |
| =a−39:a−8=a−31 |
| a−5*a−3 | | a−8 | | a−8 | |
19 paź 21:33
goska: przykład b)
272x−5* 1814−3x * 3−2x+8* 3√32x
19 paź 21:37
sushi_ gg6397228:
b) dalej jest nieczytelny
19 paź 21:41
mila: GosiuJezeli jest a−3 to bierz −3 w nawias { } bo trudno sie domyslić a tym samym
sprawdzić a w drugim nie wiemy co jest w potęgach wykorzystaj { }
19 paź 21:46
goska: dobra potęgi umieszczam w nawiasie ()
| a(−3):a(6)(−7) | | a(−3):a(−42) | | a(−39) | |
| = |
| = |
| =a(−39):a(−8)=a(−31) |
| a(−5)*a(−3) | | a(−8) | | a(−8) | |
19 paź 22:01
sushi_ gg6397228:
masz obok liste jak sie dane wyrazenie zapisuje
nie bedzie poprawnie nie bedzie pomocy
19 paź 22:03
goska: przykład drugi. Potęgi biorę też w nawias ()
| | 1 | |
27(2x−5)* |
| (4−3x) * 3(−2x+8) * 3√3(2x) |
| | 81 | |
19 paź 22:04
sushi_ gg6397228:
zrob "daszek" i nawiasy klamerkowe i bedzie potega
19 paź 22:05
sushi_ gg6397228:
27, 1/81, 3√3 zamien na podstawy 3
19 paź 22:12
goska: | | a−3:a−42 | | a−39 | |
|
| = |
| =a−39:a−8= a−31 |
| | a−8 | | a−8 | |
19 paź 22:15
sushi_ gg6397228:
a−3 : a−42= a−3 −(−42)= ...
19 paź 22:19
mila: nie przy dzieleniu odejmujesz czyli plus wyjdzie −3−(−42)=−3+42
19 paź 22:20
goska: | | | |
272x−5 * | 4−3x * 3−2x+8 * 3√32x |
| | |
19 paź 22:20
goska: | | | | | | | |
2x−5 * | 4−3x * | −2x+8 * 3√ | 2x |
| | | | |
19 paź 22:32
sushi_ gg6397228:
co Ty juz na symbole Newtona wchodziszzzz i zaczyna HEREZJĄ lecieć
27=3 do potegi....
3√3= 3 do potegi ...
19 paź 22:35
toja: 27=33
1/81 = 3−4
3√3=31/3
19 paź 22:37
goska: 332x−5 * 3−44−3x *3−2x+8 * 3132x
19 paź 22:55
sushi_ gg6397228:
znowu masz zapis "potega do potegi " HEREZJA
(33)2x−5
masz tą sama podstawe wiec .....
19 paź 22:57
mila: 3(2x−5) −4(4−3x) na końcu nie widzę
19 paź 23:00
goska: 35x−8 * 3−7x * 3−2x+8 * 3213x
19 paź 23:02
sushi_ gg6397228:
ta sama podstawa to sie mnozy a u Ciebie 3(2x−5)= 5x−8
19 paź 23:05
mila: Nie mnozysz
19 paź 23:05
mila: Gosia skoncz
19 paź 23:09
goska: 36x−15 * 3−16+12x * 3−2x+8 * 3213x
19 paź 23:10
mila: ma zostać 3...........
19 paź 23:12
goska: czyli 31813x+4
19 paź 23:14
sushi_ gg6397228:
u mnie skonczyla przed 24.00, wiec nie popedzaj,


moze bedzie rekord i mnie pobijesz w
dlugosci edukacji
19 paź 23:14
sushi_ gg6397228:
| | 2 | |
(6x−15) + (−16+12x) + (−2x+8) + |
| x = ... |
| | 3 | |
19 paź 23:16
goska: poszłam na skróty i juz to obliczyłam dlatego podałam to co mi wyszło
19 paź 23:17
sushi_ gg6397228:
a jak sie chodzi na skróty to wychodzą BABOKI, ŹLE policzylas wiec zapsialem jak masz to
liczyc
19 paź 23:21
goska: 31623x−19
19 paź 23:24
sushi_ gg6397228:
−15−16+8= ....
19 paź 23:36
goska: 31623x−23
20 paź 20:43