prawdopodobieństwo
<prosi> :): Gracz rzuca jednocześnie kostką do gry i monetą. Otrzymuje 4 punkty, jeżeli wypadnie na monecie
orzeł i sześć oczek na kostce, z 2 punkty , jeżeli na monecie wypadnie reszka i parzysta
liczba oczek na kostce. W pozostałych przypadkach traci 3 punkty. Za wynik tego doświadczenia
przyjmujemy liczbę otrzymanych punktów. Podaj rozkład prawdopodobieństwa tego doświadczenia.
19 paź 20:19
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba policzyc jakie sa mozliwosci otrzymania kazdego wariantu
19 paź 20:21
<prosi> :): nie wiem jak
19 paź 20:27
sushi_ gg6397228:
x
1= 4 punkty : orzeł i 6 ==> 1 mozliwosc
x
2= 2 punkty : resztki 2, reszka i 4, reszka i 6 ==> 3 mozliwosci
x
3= −3 punkty : ... ile tutaj bedzie mozliwosci
omega= ....
p
3= 1−p
1−p
2
19 paź 20:32
<prosi> :): nie wiem nie umiem, jestem tępa z tego
19 paź 20:37
sushi_ gg6397228: nie napisze calego za Ciebie
wypisalem juz pary, prosze o wypisanie pozostalych
O i 6
R 2
R 4
R 6
19 paź 20:51
<prosi> :): 4p− orzel i 6
2p− reszka i {2,4,6}
−3p− o i {1,2...,5}
−3p− R i {1,3,5}
19 paź 21:07
<prosi> :): tylko nie wiem jaka bedzie omega. wariacja 2 elementowa z 12? czyli 122?
19 paź 21:12
<prosi> :): {o,r}albo nie. ze zbioru 8 elementowego bo od {1,2,3...6} i {o, R}
19 paź 21:13
sushi_ gg6397228:
mialas wypisac ze tak jak ja w słupku aby mozna bylo je policzyc, czekam na nie
19 paź 21:13
<prosi> :): O i 6
R2
R4
R6
O1
O2
O3
O4
O5
R1
R2
R3
19 paź 21:16
sushi_ gg6397228:
mialas wypisac te opcje z 3, nie moje (wszystkie oprocz moich)
P.S. R2 pojaiwa sie dwa razy
19 paź 21:21
<prosi> :): O1
O2
O3
O4
O5
R1
R3
R5
o to chodzi?
19 paź 21:35
sushi_ gg6397228:
wypisalas mozliwosci do 3 opcji
to teraz policz ile jest wszystkich
i podaj p1=...
p2=...
p3=...
19 paź 21:38
sushi_ gg6397228:
tak długo zliczasz te przyklady
19 paź 22:03