indukcja? kongruencje?
ania: udowodnij, że n5 − n jest podzielna przez 30
no niby indukcją , ale nie wychodzi, więc może jakieś inne pomysły?
z góry dzięki.
19 paź 20:17
sushi_ gg6397228:
n(n4−1)=n( (n2)2 −1)=...
19 paź 20:20
M4ciek:
n
5−n=n(n
4−1)=(n
2−1)n(n
2+1)
Musimy udowodnic ze nasz liczba jest podzielna przez 3 i przez 10

Przez 3 jest jak wyzej to rozpisalem , a teraz trzeba wymyslec przez 10
19 paź 20:20
sushi_ gg6397228:
indukcja tez wychodzi
bo dla (n+1)5 mamy wspolczynniki 1... 5.. .10... 10... 5 ... 1
19 paź 20:30