plis nie moge rozwiązać
mała: metoda przeciwnych współczynników
mała: y=2x+5
y=−3x−2 jako jeden układ
drugi układ
y−x=6
− 1/2y + 3/4 x =9
proszę o pomoc bo nie mogę tych równań rozwiązać nie mogę pozbyć się x−sa
19 paź 20:10
sushi_ gg6397228:
zapisz w postaci ax+by=c
19 paź 20:16
mała: obydwa bo juz kombinuję na różne sposoby a czy ja mogę pomnożyć jedna idrugą strone w układzie
19 paź 20:20
sushi_ gg6397228:
w pierwszym ukladzie, na razie przenies "x" na lewa strone i zapisz to w postaci ax+by=c
19 paź 20:23
mała: ale ja juz nie umiem pomóz mi
plis
19 paź 20:33
nikka: na pewno potrafisz ... przenieś wyrażenia z x na lewą stronę pamiętając o zmianie znaku na
przeciwny:
y − 2x = 5
jak zapiszesz drugie?
19 paź 20:43
mała: y+3x=−2
19 paź 21:45
mała: nie wiem czy dobrze bo x= −1 a y=−3
ale nie wiem jak ruszyć to z ułamkami niech chociaż ktoś mi podpowie co mam zrobić nie jestem
dobra z matmy ale sie staram
19 paź 21:47
nikka: dobrze ...
czyli masz y−2x = 5
y+3x = −2
najłatwiej będzie pozbyć się niewiadomej... (mnożąc jedno z równań przez .... )?
19 paź 21:48
mała: jak mnożyłam to nic mi nie wychdziło poprawnie ale jak możesz naprowadzić mnie na drugi układ
to byłabym wdzięczna, strasznie boję sie matmy i może tak ciężko mi idzie
19 paź 21:52
nikka: nie można się poddawać
najlatwiej będzie pomnożyć np. pierwsze równanie przez (−1)
−y + 2x = −5
y + 3x = −2
dodajemy stronami
0+5x = −7
5x = −7
y = ...
a w drugim pomnóż obie strony drugiego równania przez 4, w ten sposób pozbędziesz się
pierwiastków...
19 paź 22:14
mała: ale to sa tylko ułamki bez pierwiastków
19 paź 23:19
sushi_ gg6397228:
miala na mysli mianownika
19 paź 23:42
mała: i tak jestem ciemna jutro napewno 1 bedzie
19 paź 23:44
sushi_ gg6397228:
Twoje zadanie polega na sprowadzenie liczb przy tych samych zmiennych do " liczb przeciwnych"
pomnoz drugie rownanie przez 4 i zapisz je razem z pierwszym
chyba wiesz co to sa liczby przeciwne

?
19 paź 23:49